Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» ανακοίνωσε ότι στις 6 Ιουνίου θα διοργανωθούν συλλαλητήρια σε δεκατρείς πόλεις της Μακεδονίας, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τη συνέντευξη τύπου, τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη.
 
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι «η παρουσία μου υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής αυτοδιοίκησης να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες σε ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα, στο οποίο δεν έχουν θέση οι συμβιβασμοί που υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έλειψε ποτέ από τους εθνικούς αγώνες, δεν θα λείψει ούτε τώρα. Θεωρούμε σαφέστατα ότι οι χειρισμοί που μπορεί να υπονομεύσουν τα εθνικά μας συμφέροντα είναι η κόκκινη γραμμή όλων μας. Αυτό που έχει μείνει είναι η αξιοπρέπειά μας κι η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
 
Επιπλέον, ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση έκανε έκκληση «για συντονισμένη απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, ώστε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι κανείς δεν έχει δώσει σε κανέναν λευκή επιταγή να παίξει με αποφάσεις που μπορεί να κρύβουν μειοδοτισμούς ή οτιδήποτε άλλο. Η αυτοδιοίκηση είναι εδώ, πιστεύει στην Ελλάδα, είναι η Ελλάδα».
 
Από την Επιτροπή Αγώνα μίλησε ο Μιχάλης Πατσίκας, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα συλλαλητήρια που θα διεξαχθούν στις 6 Ιουνίου είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο ψήφισης ονομασίας για την ΠΓΔΜ στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως «σε δύο μέρες κινητοποιήθηκε όλη η Μακεδονία κι απ' ό,τι φαίνεται όλη η Ελλάδα. Θα μας βρουν απέναντί τους στο Σύνταγμα και θα είμαστε τρία εκατομμύρια. Δεν χρειάζονται ούτε ανακοινώσεις, ούτε τίποτα. Εμείς θα είμαστε εκεί».
 
Τέλος, ο Λεωνίδας Κουμάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα υπογράμμισε ότι η λύση που προάγεται «αφορά τη συναίνεση της Ελλάδας σε ένα σύνθετο όνομα που θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία και την ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έναντι αυτών που μας ζητούν να παραδώσουμε, θα λάβουμε μία διεθνή συμφωνία, η οποία υποτίθεται ότι θα εγγυάται την τήρηση από την πλευρά των Σκοπίων τής υποχρέωσης της τροποποίησης του Συντάγματος του σε θέματα αλυτρωτισμού, εθνότητας και γλώσσας».

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία, αυτή πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του λαού με δημοψήφισμα. Καλούμε τους Έλληνες να ενώσουν τη φωνή τους για να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας, δίνοντας το “παρών” στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε.

 

Μήνυση κατά Κοτζιά

 
Την ίδια ώρα, στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ότι η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας κατέθεσε μήνυση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κατηγορώντας τον για «εσχάτη προδοσία», αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.