Ο Βενιζέλος το βράδυ της Πέμπτης συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του ενόψει και της συνάντησης του με τον Σαμαρά το πρωί της Παρασκευής. 
 
Η εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι «τα στελέχη του κόμματος θα πρέπει με καθαρό και επιθετικό τρόπο να προωθήσουν την ατζέντα της δημοκρατικής λειτουργίας της κυβέρνησης». 
Η “παράμετρος ΠΑΣΟΚ” εξακολουθεί να θεωρείται ως “η πιο κρίσιμη”, μετά τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε δημοσίως θέμα συνύπαρξης του κόμματος με τη ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) είπε ανοικτά στη Βουλή ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τριπλές εκλογές τον Μάιο – αν και στη συνέχεια ανασκεύασε.
 
Ωστόσο η κατάσταση είναι περίπλοκη, αναφέρει το vima.gr. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταστεί η ΝΔ όμηρος νέων αποκαλύψεων αν όσα διαδίδουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής για την ύπαρξη και άλλων μαγνητοσκοπημένων συνομιλιών είναι αληθή.

Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Το ενδεχόμενο αφενός δεν απέκλεισε ο αποπεμφθείς γγ της κυβέρνησης Τ.Μπαλτάκος στη χθεσινή του συνέντεξη -λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές συνομιλίες με στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν θυμάται το περιεχόμενό τους-, αφετέρου βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν κι άλλες αποκαλύψεις και «θα βγουν στην ώρα τους»

Οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες απαντούν ότι «υπάρχουν» και «θα βγαίνουν σιγά σιγά» δίνοντας την αίσθηση μίας ιδιότυπης ομηρίας της κυβέρνησης που δημιουργεί κωμικοτραγικές συζητήσεις – και αναζητήσεις τύπου Σέρλοκ Χολμς.
 
Το Μαξίμου επιχειρεί «φυγή μπροστά», προβάλλοντας τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία (spreads, αναβάθμιση απο διεθνή οίκο σήμερα) και δημοσιοποιώντας τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, χθες το βράδυ, «για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πρώην υπουργοί όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ι. Ραγκούσης θέτουν δημοσίως θέμα Σαμαρά. O. Λοβέρδος ζήτησε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή ενώ ο Ηλ. Μόσιαλος με προσωπική του ανακοίνωση προτείνει μια δέσμη συνταγματικών αλλαγών . 

 
Η φράση του Λ. Γρηγοράκου ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο ακόμα και αν ανασκεύσε λίγο αργότερα, αντανακλά τον μύχιο φόβο πολλών μελών της κυβέρνησης και βουλευτών.  

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου  ερμηνεύθηκε  ως προτροπή να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, ωστόσο συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι στόχος του δεν ήταν η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά να επαναθεμελιωθεί η λειτουργία της κυβέρνησης σε πιο δημοκρατικές βάσεις.    

Ανασχηματισμός ή και τριπλές κάλπες 

Προς το παρόν, η κυβέρνηση αντιδρά διά στόματος κορυφαίων υπουργών, επικεντρώνοντας τα βέλη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε τις παραιτήσεις των Ν.Δένδια και Χ.Αθανασίου. 
 
Παράλληλα, πάντως, εξετάζεται το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να σηκώσει το γάντι ο Αντ.Σαμαράς. 

Η λύση ενός γενναίου ανασχηματισμού που θα δώσει «προοδευτικό πρόσημο» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με απομάκρυνση ακροδεξιών θυλάκων και ένταξη κεντρώων στελεχών, συζητήθηκε στη Χ. Τρικούπη αλλά σκοντάφτει στην άρνηση του Μαξίμου να δεχθεί ότι …η ΝΔ εκπροσωπείται στη σημερινή κυβέρνηση από ακροδεξιούς θύλακες, γράφει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr.

 
Πέραν τούτου, όλοι μαζί θεωρούν ότι τυχόν απομάκρυνση (για άλλους λόγους) των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης «αυτομάτως θα δικαιώσει τη ΧΑ» η οποία τους κατηγορεί για εναντίον της παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη – όπως προέκυψε και από το περίφημο video.
 
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται να καταλήγουν στη λύση να αφήσουν ανοικτή την προοπτική ενός τέτοιου χαρακτήρα ανασχηματισμού “αλλά μετά τις ευρωεκλογές” – πλην νέου απροοόπτου…