Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, ενώ οδηγούνται σε παραίτηση 1.577 κοσμήτορες.

Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες και να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δασκάλους και πανεπιστημιακούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «προσωρινό» μέτρο. Έχει απαγορευτεί σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.

Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, περισσότερα από 50.000 άτομα, ανάμεσα τους εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, έχουν συλληφθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.