Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει ότι θα αρνηθεί να συναινέσει στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής, για την οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των προέδρων, και επιμένει ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι υπερεξουσίες του υπουργού Επικρατείας και ο αριθμός των καναλιών εθνικής εμβέλειας να καθορίζεται από το ΕΣΡ.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δημιουργήθηκε ένταση εξαιτίας τροπολογίας που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς για την ενίσχυση της σύνθεσης του ΕΣΡ και αύξηση των μελών από επτά σε εννέα.
Η τροπολογία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η ΝΔ σήμερα στις 18:00 στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων.
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ενωση Κεντρώων έχουν εκφραστεί θετικά, ΚΚΕ και Χ.Α. δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν «παρών», ενώ η ΝΔ και πιθανόν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα την καταψηφίσουν.
«Παζάρι αισχίστου είδους»
«Πρόκειται για παζάρι αισχίστου είδους. Αυτό δεν αποτελεί θεμέλιο οποιασδήποτε συναίνεσης. Η Ν.Δ. σε τέτοιες διατάξεις ντροπής δεν πρόκειται να συμμετέχει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, ενώ σε δηλώσεις του λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους έλεγε με νόημα ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει Ουγγαρία ή Πολωνία που πρόσφατα έβαλαν περιορισμούς στα ΜΜΕ.
«Ο υπουργός Επικρατείας εξακολουθεί να φέρεται αλαζονικά και μονομερώς», συμπλήρωσε ο Μ. Βορίδης στην Ολομέλεια.
Ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κάνει «παραμάγαζο των κομμάτων» τις Ανεξάρτητες Αρχές, «αυξάνοντας τα μέλη για να μοιραστούν οι θέσεις».
Ο Θ. Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την τροπολογία «άκομψη και παιδαριώδη», ενώ και ο Μαν. Συντυχάκης (ΚΚΕ) τόνισε με νόημα ότι «οι θέσεις δεν επαρκούν για όλους τους μνηστήρες και γι’ αυτό τις αυξάνετε, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας».
Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν, ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη για να θωρακιστεί πολιτικά το ΕΣΡ και εξέφρασε την ελπίδα η στάση της ΝΔ «να μην είναι προμήνυμα άρνησης συναίνεσης για το ΕΣΡ».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι το πολιτικό ζήτημα είναι «αν θα δεχτούμε να μπλοκαριστεί ο νόμος για το νέο τοπίο στα ΜΜΕ και να παραμείνει έτσι το σημερινό διαπλεκόμενο τοπίο», αφήνοντας αιχμές για κωλυσιεργία.