Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει την ανάγκη «να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια (από τους δανειστές) στην ελληνική πλευρά, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική. Γι΄αυτό και πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με όλες αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί από την Ελλάδα», τονίζει.
Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί «απίθανο ότι η Γερμανία θα έκανε στην παρούσα κατάσταση κάτι το οποίο να είχε ως συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την δημιουργία σοβαρών οικονομικών προβλημάτων». Προσθέτει επίσης ότι και λόγω των γερμανικών εκλογών, «όλα τα συμμετέχοντα μέρη έχουν συμφέρον να υπάρξει συμφωνία για να μην δημιουργηθεί αστάθεια στην Ελλάδα».
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ θεωρεί ότι για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση την Ελλάδα, «η ανάπτυξη είναι η καλύτερη λύση. Με το να συνεχίσει να μειώνει κανείς τις συντάξεις και η οικονομία να έχει προβλήματα ανάπτυξης, χάνονται θέσεις εργασίας και η κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη».
Ο επιφανής οικονομολόγος επικρίνει μάλιστα την στρατηγική των δανειστών: «Ασχολήθηκαν περισσότερο με το πως θα δημιουργηθούν πλεονάσματα, ποιές δαπάνες μπορούν να περικοπούν», αλλά «κυρίως δεν τους απασχόλησε το γεγονός ότι όταν κάνεις πολλές περικοπές, τότε υποφέρει και η ανάπτυξη. Ανέπτυξαν μια μη ρεαλιστική στρατηγική για την Ελλάδα και την συνεχίζουν, αυτό είναι το εκπληκτικό», τονίζει.
Ο Γερμανός σοφός τάσσεται υπέρ ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και «αν το 2022 ή το 2025 το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε μπορούμε να το σπρώξουμε προς τα πίσω. Είναι θέμα μάρκετινγκ το να πει κανείς ότι δεν κάνουμε τώρα ελάφρυνση του χρέους, αλλά μετακυλίουμε την εξόφλησή του για το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά.
Για την ανάπτυξη προτείνει την εκπόνηση «ενός προγράμματος “Ελλάδα 2020-25”, με τους τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί» η χώρα μας και «το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Να δοθεί δηλαδή μια αναπτυξιακή διάσταση σε αυτά τα προγράμματα βοήθειας των δανειστών».
Για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και το αν η Ελλάδα, θα ανήκει στον πυρήνα της, λέει πως, «αν καταλαβαίνω καλά τις προτάσεις Γιούνκερ, η ιδέα είναι να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση. Επομένως, η Ελλάδα, ως μέλος της ευρωζώνης, θα παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα».
Για το αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ο Πέτερ Μπόφινγκερ λέει ότι «το Brexit θα αποβεί ίσως καλό για την Ελλάδα, διότι υπάρχει η αίσθηση στην Ευρώπη ότι πρέπει να διατηρήσουμε όσα έχουμε. Αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στο είδος της συνολικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Η Ελλάδα ανήκει και – σε αυτό το πλαίσιο – θα πρέπει και να ανήκει στην Ευρώπη. Αυτό είναι το θετικό για την Ελλάδα».
Τέλος, θεωρεί ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή δείχνει και πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ. Αν είχε βγει το 2015 από την Ευρωζώνη, θα είχε να αντιμετωπίσει σήμερα ένα πολύ πιο ασταθές περιβάλλον», επισημαίνει.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ