Στα βήματα της κυβέρνησης Σαμαρά που συχνά χρησιμοποιούσε ονόματα από την ελληνική μυθολογία για την επικοινωνιακή προβολή των εκάστοτε πρωτοβουλιών της κινείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αυξάνουν τα δημοσιεύματα το σχέδιό της για κρατικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες, για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Μία ημέρα μετά από το δημοσίευμα του Bloomberg, που έκανε λόγο για σχέδιο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών με τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων, το Reuters αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης με την κωδική ονομασία «Hercules Project», που στοχεύει στη μείωση των σχεδόν 80 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το διεθνές ειδησιογραφικό πρακτορείο, το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, παρότι γίνεται λόγος για κρατικές εγγυήσεις. Όπως αναφέρεται, το «σχέδιο Ηρακλής» είναι ανάλογο του ιταλικού μοντέλου, με στόχο να στηριχθούν οι τράπεζες για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα στηρίζεται στις κρατικές εγγυήσεις τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ.

Κατά τους σχεδιασμούς, η εγγύηση του Δημοσίου θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 18 μηνών, ενώ ανώνυμες πηγές αναφέρουν πως οι τράπεζες φέρονται να έχουν συμφωνήσει για την εθελοντική συμμετοχή τους. Όπως αναφέρεται, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μεταφερθούν σε ένα σχήμα «ειδικού σκοπού», και θα τιτλοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες με βάση την ποιότητά τους: υψηλής, μεσαίας και χαμηλής. Αντίστοιχης εξασφάλισης θα είναι τα ομόλογα που θα εκδοθούν, με το Δημόσιο να εγγυάται εκείνα της υψηλής ποιότητας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, τα ομόλογα υψηλής ποιότητας θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με ακόμα μία ανώνυμη πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα να αναφέρει πως «οι τράπεζες να απαλλάσσονται από τον κίνδυνο, αλλά όχι από τα asset, άρα να μην πλήττεται η κερδοφορία τους».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, που είναι εκείνος που φέρεται να συνέταξε τον εν λόγω σχέδιο σε συνεργασία με την JP Morgan, ετοιμάζεται ήδη να καταθέσει νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το πράσινο φως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διαβάστε ακόμα:

Σχέδιο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών με 20 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση