X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ενισχύσει» τις τράπεζες με 9 δισ. ευρώ

Σχέδιο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών με τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων με σκοπό την «ταχεία μείωση» των κόκκινων δανείων τους «διέρρευσε» στον διεθνή Τύπο, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων που θέλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να στηρίξει για ακόμα μία φορά τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ενισχύσει» τις τράπεζες με 9 δισ. ευρώ
George Vitsaras / SOOC
|

Σύμφωνα με το οικονομικό Bloomberg, η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει κρατικές εγγυήσεις έως και 9 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του «μηχανισμού εγγυοδοσίας» (Asset Protection Scheme), του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, των τραπεζιτών και της JP Morgan.

Το δημοσίευμα έχει ως πηγή του «δύο ανθρώπους με γνώση του θέματος», και περιγράφει έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρεται, το «προβληματικό χρέος» θα μεταφερθεί σε ένα όχημα «ειδικού σκοπού», το οποίο και θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξασφάλισης. Σημειώνοντας πως το χρέος «υψηλής εξασφάλισης» θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης, ενώ θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Κατά το δημοσίευμα, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης εκτιμά πως το πρόγραμμα εγγυήσεων θα μπορούσε να μειώσει τα κόκκινα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών από μία κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ξεσπάσει προεκλογική αντιπαράθεση, με τη Νέα Δημοκρατία να αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση της, η οποία άρχισε να γίνεται σαφέστερη μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Τότε, το στέλεχος της κυβέρνησης είχε διαμηνύσει πως υπάρχουν σχεδιασμοί για την παροχή εγγυήσεων 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναμένεται να τελεσφορήσουν εντός φθινοπώρου.

Σχέδιο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών με 20 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να κριθεί πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το εάν θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση ή όχι, σημειώνοντας ωστόσο πως ο εν λόγω μηχανισμός μοιάζει με εκείνον που χρησιμοποίησαν οι ιταλικές τράπεζες. Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως σε σχετική ερώτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να απαντήσει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 18 μήνες για να εκμεταλλευτούν το «πρόγραμμα εγγυοδοσίας», ενώ τονίζει πως δεν είναι ακόμα σαφές πόσο καιρό θα χρειάζονταν οι τράπεζες για να αρχίσουν ένα τέτοιο σύστημα εφόσον εγκριθεί. Μάλιστα, όχι τυχαία, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τρίτος ανώνυμος αξιωματούχος αναφέρει πως «τα τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες μπορεί να μειώσουν το κίνητρο για την χρήση του», αποτυπώνοντας την προσπάθειά τους να αποφύγουν κάθε κόστος από την κρίση των κόκκινων δανείων που εκείνες δημιούργησαν.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις