Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ενισχύσει» τις τράπεζες με 9 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το οικονομικό Bloomberg, η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει κρατικές εγγυήσεις έως και 9 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του «μηχανισμού εγγυοδοσίας» (Asset Protection Scheme), του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, των τραπεζιτών και της JP Morgan.
Το δημοσίευμα έχει ως πηγή του «δύο ανθρώπους με γνώση του θέματος», και περιγράφει έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων.
Όπως αναφέρεται, το «προβληματικό χρέος» θα μεταφερθεί σε ένα όχημα «ειδικού σκοπού», το οποίο και θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξασφάλισης. Σημειώνοντας πως το χρέος «υψηλής εξασφάλισης» θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης, ενώ θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.
Κατά το δημοσίευμα, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης εκτιμά πως το πρόγραμμα εγγυήσεων θα μπορούσε να μειώσει τα κόκκινα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως για το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών από μία κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ξεσπάσει προεκλογική αντιπαράθεση, με τη Νέα Δημοκρατία να αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση της, η οποία άρχισε να γίνεται σαφέστερη μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Τότε, το στέλεχος της κυβέρνησης είχε διαμηνύσει πως υπάρχουν σχεδιασμοί για την παροχή εγγυήσεων 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναμένεται να τελεσφορήσουν εντός φθινοπώρου.
Σχέδιο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών με 20 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να κριθεί πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το εάν θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση ή όχι, σημειώνοντας ωστόσο πως ο εν λόγω μηχανισμός μοιάζει με εκείνον που χρησιμοποίησαν οι ιταλικές τράπεζες. Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως σε σχετική ερώτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να απαντήσει.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 18 μήνες για να εκμεταλλευτούν το «πρόγραμμα εγγυοδοσίας», ενώ τονίζει πως δεν είναι ακόμα σαφές πόσο καιρό θα χρειάζονταν οι τράπεζες για να αρχίσουν ένα τέτοιο σύστημα εφόσον εγκριθεί. Μάλιστα, όχι τυχαία, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τρίτος ανώνυμος αξιωματούχος αναφέρει πως «τα τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες μπορεί να μειώσουν το κίνητρο για την χρήση του», αποτυπώνοντας την προσπάθειά τους να αποφύγουν κάθε κόστος από την κρίση των κόκκινων δανείων που εκείνες δημιούργησαν.