«Από τις 26 Ιουλίου και μετά προέκυψε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που με οδήγησε σε μια απόφαση, την οποία είχα συζητήσει και σε επίπεδο ευρωομάδας. Ήταν το ζήτημα της κυρίας Καϊλή. Από την πρώτη ώρα που πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator, όπως εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Καϊλή έκανε δηλώσεις ότι: “Eίναι κάτι σύνηθες, δεν είναι κάτι σοβαρό, συμβαίνει και σε άλλους”. Υποστήριξε ότι έχει συμβεί και στην ίδια,  ενώ γνώριζε όπως και άλλοι ευρωβουλευτές που αναπαρήγαγαν τα ίδια από τη Νέα Δημοκρατία, ότι είχαν ελεγχθεί τα κινητά τους και δεν είχε βρεθεί τίποτα.Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή PEGA ότι η κυρία Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα. Στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου οπότε και κλήθηκα να μιλήσω για το θέμα στο Στρασβούργο, με ενημέρωσαν από την σοσιαλιστική ομάδα ότι προσπαθούσε να μη μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Έμαθα επίσης ότι της είχαν πει να ψηφίσει αποχή στη ψηφοφορία για τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος. Οπότε ενημέρωσα την Πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτιά μας μετά από αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Επανερχόμενος στην έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Δεν είμαι δικαστήριο. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε αυτή την υπόθεση. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η τοποθέτηση της για το Κατάρ με βρήκε κάθετα απέναντι. Ψήφισα απέναντι σε αυτή την άποψη και δημοσίως είπα ότι είναι μακριά από τις αξίες της παράταξής μας» και πρόσθεσε: «Χθες το βράδυ πήρα την απόφαση να διαγραφεί, διότι το ποτήρι δεν είναι ούτε μισογεμάτο ούτε μισοάδειο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Άρα,  η διαγραφή γίνεται για πολιτικούς λόγους (…)  Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια δούρειου ίππου, υπονομεύοντας τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δείχνει να υπάρχει ανανέωση και ενίσχυση της παράταξή μας. Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Αναφερόμενος στην απόπειρα συσχέτισης των αποκαλύψεων για την Εύα Καϊλή με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: «Αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι φοβερό. Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Από τη μια χρησιμοποίησε την κυρία Καϊλή για να υποβαθμίσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα χρησιμοποιεί την υπόθεση της κυρίας Καϊλή για να νομιμοποιήσει την παρακολούθησή μου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η προσπάθεια να αμπαλάρουν μέσω του ζητήματος της εθνικής ασφάλειας, μια παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και πολιτικού αρχηγού ενδιαμέσως της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου με τις έρευνες ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπήκαν σε σπίτια ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, διότι υπήρχαν πληροφορίες και βρήκαν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία οδηγούν στη δικαιοσύνη για λόγους εγκληματικής πράξης. Δεν καταλαβαίνω, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης έχει να πει κάτι. Ας το πει δημοσίως (…) Επιχειρεί το σύστημα Μητσοτάκη να συνδέσει δυο άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις. Από τη μια τα «μπράβο» στην κ. Καϊλή από τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Δημητριάδη όσο προσπαθούσε να υποβαθμιστεί το θέμα της παρακολούθησής μου και τώρα εργαλειοποιείται η υπόθεσή της για να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση μου».