Δηλώνει αισιόδοξος για την εκλογική επιτυχία του κόμματός, καθώς υποστηρίζει ότι «στις εθνικές εκλογές θα αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι πιστεύει στη σοσιαλδημοκρατία γιατί θεωρεί τις ιδέες και τις αξιακές της προτεραιότητες κρίσιμες για το μέλλον της ανθρωπότητας. «Δίνουμε περιεχόμενο σε μία ποιοτική δημοκρατία, όχι μόνο ενισχύοντας τους θεσμούς του κράτους για περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία αλλά και γιατί προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης σε μια εποχή που γκρεμίζονται οι γέφυρες και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλες αυτές οι προκλήσεις επηρεάζουν άμεσα την ευημερία του Ελληνικού λαού», αναφέρει.

Ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνει έντονα τη στάση της ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας, κατηγορώντας τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες πως από το 2014 με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας υπήρχαν πολλά σημάδια, που έπρεπε να τα είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους. Επισημαίνει ότι δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία, ειδικά στα ενεργειακά ζητήματα αλλά και στην άμυνα και την ασφάλεια ώστε να έχει θωρακιστεί η Ευρώπη από σε μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Πούτιν. «Να είχαμε προχωρήσει σε μία πραγματική Ενεργειακή Ένωση, ώστε μέσω της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών, θα έπρεπε ακόμα να είχαμε κάνει περισσότερα βήματα στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που προχωράμε με ρυθμούς χελώνας», λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πώς με “πυροτεχνήματα” δεν γίνεται. «Περάσαμε πολύ γρήγορα από την “νέα σελίδα στις Ελληντουρκικές σχέσεις” που έλεγε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε μία νέα περίοδο όξυνσης, με την Τουρκία να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία», ενώ κατακρίνει την όξυνση που επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν. « Θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Θα εργαλειοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, το προσφυγικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αίτημα εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας, θα προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο, ήδη έχουμε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Όλα αυτά όμως χωρίς να δημιουργούμε πανικό στους πολίτες με επικίνδυνες διαρροές, όπως αυτές που προήλθαν από το υπουργείο ‘Αμυνας. Οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη χωρίς τυμπανοκρουσίες εσωτερικής κατανάλωσης», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης παραηρεί δηκτικά πώς η διαβούλευση ήταν αρχικά 14 ημερών και παρατάθηκε για μία ακόμα εβδομάδα, ενώ για τον αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011, ο διάλογος είχε κρατήσει 14 ολόκληρους μήνες.

Επί των προτάσεων που περιλαμβάνει σημειώνει πώς «μειώνει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, δίνει υπερεξουσίες στον Πρύτανη που για πρώτη φορά δεν εκλέγεται αλλά ουσιαστικά διορίζεται, ενώ επαναφέρει ρυθμίσεις που προωθούν τα κατεστημένα και την οικογενειοκρατία στο πανεπιστήμιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργείται η διάταξη για την ακαδημαϊκή κινητικότητα που είχαμε θεσμοθετήσει και δεν επέτρεπε να εκλεγεί κάποιος καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα που έχει κάνει όλες του τις σπουδές, από το πτυχίο μέχρι το διδακτορικό» .