Η περίφημη θεωρία του «Παράλληλου Προγράμματος» αλλά… με άλλο όνομα θα αποτελέσει την πολιτική αιτιολόγηση του «Μνημονίου 3,5». Αυτό αποσαφήνισε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστηρίζοντας ότι ο διορθωτικός μηχανισμός για την δημοσιονομική προσαρμογή που θα ενσωματωθεί στην συμφωνία με τους δανειστές θα μπορεί να περιλαμβάνει είτε αρνητικά είτε θετικά μέτρα!

Ο πρόεδρος της Βουλής, για πολλοστή φορά, επιστρατεύθηκε λόγω των διαπιστωμένων ικανοτήτων του στην πολιτική διαμεσολάβηση μεταξύ της κυβέρνησης και της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προκειμένου να προωθήσει το συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα.

Πάντως η θεώρηση αυτή έρχεται σε εμφανή αντίθεση τόσο με τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στην μέχρι στιγμής συμφωνία κυβέρνησης- Θεσμών (βλ. OpenProject ) όσο και με την τύχη του … παράλληλου προγράμματος που εξαγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε ότι ακόμη και η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου με ήσσονος σημασίας μέτρα τον Δεκέμβριο του 2015 είχε άρον-άρον αποσυρθεί μετά από απαίτηση των δανειστών. ‘Αλλωστε ο Ν.Βούτσης παραδέχθηκε ότι πρόθεση του ΔΝΤ είναι να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος μηχανισμός ως δίαυλος επιβολής πρόσθετων μέτρων.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής ο περίφημος διορθωτικός μηχανισμός που θα περιλαμβάνεται στην συμφωνία «δεν θα είναι απαραίτητα κόφτης» σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ θέλει να είναι κόφτης». ‘Όπως είπε ίσως θα μπορεί να περιλαμβάνει και μέτρα «ανακούφισης» σε περίπτωση που «υπερβούμε τους στόχους». Μάλιστα αναφερόμενος στον τρόπο που θα εφαρμοστεί σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να πούμε ότι μόνος του ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να κάνει ότι θέλει» θυμίζοντας ότι όταν τέτοια ρύθμιση είχε περάσει για τον υπουργό Οικονομίας Γ.Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας την προτροπή: «Μην ζούμε με την ιδέα ότι είναι ένας αυτοματισμός που θα περάσει έξω από το κοινοβουλευτικό σύστημα». Ανέφερε ότι οι όποιες διορθώσεις θα «περνάνε» από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ««έχουμε πει ότι σ’ αυτή την Βουλή μέτρα συγκεκριμένα εκ προοιμίου, προληπτικά μέχρι το 2018 δεν πρόκειται να έρθουν για ψήφιση».Συνολικά για την διαπραγμάτευση, ο Νίκος Βούτσης, επισήμανε ότι ««υπάρχει κλίμα αισιοδοξία, μία αλληλοκατανόηση και κατανόηση μεγαλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν. Με το ΔΝΤ έχει διευκρινιστεί ότι δεν είμαστε εμείς το εμπόδιο, αλλά η διαφωνία του με τους θεσμούς για τα υπόλοιπα θέματα»

‘Οσον αφορά την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου σημείωσε πως δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, αλλά πολιτική θέση της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στις παρούσες συνθήκες, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και η κυβέρνηση πιστεύει ότι ενισχύει τις θέσεις των εκπροσώπων της». Μάλιστα απέκλεισε οποιοδήποτε θέμα αναζήτησης ευρύτερης πλειοψηφίας (π.χ 180 βουλευτών) για την υπερψήφισή του.

Για την ίδια την διαδικασία επισήμανε ότι «ακολουθήσαμε την κανονική διαδικασία, που κράτησε 15 μέρες. Θα ήταν πιο καλό να μεσολαβούσαν 2-3 μέρες από την Επιτροπή έως την Ολομέλεια, αλλά είναι μία διαδικασία που έχει ακολουθηθεί»,

Τέλος ο Νίκος Βούτσης, τήρησε αποστάσεις από το ζήτημα της διαρροής μέσω των Wikileaks του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου, όχι όμως και από το πολιτικό τους περιεχόμενο. ‘Όπως είπε «έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιβεβαίωση αυτών που δημοσιεύθηκαν» δηλώνοντας ότι αυτό «βγάζει μάτι υπήρχε ένας σχεδιασμός που επιβεβαιώνεται από την πορεία των πραγμάτων»Όπως είπε «τα υπόλοιπα έχουν σχέση με άλλα, με το Wikileaks, μυστικές υπηρεσίες που δεν θέλω να έχω σχέση».