Ο N. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε την υποχρέωση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών «μία άλυτη εξίσωση, η οποία δυστυχώς πηγάζει από τη δανειακή σύμβαση» και υπογράμμισε ότι η μείωση έχει προς το παρόν συντελεστεί σε ποσοστό 1,1%, από την κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. 

Για το υπόλοιπο 3,9%, ο υφυπουργός είπε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο ακόμη για την πολιτική ηγεσία, και ότι όλα εξετάζονται, αφού η δανειακή σύμβαση δίνει το περιθώριο το ποσοστό αυτό να μειωθεί αν βρεθούν άλλα μέτρα. 

«Το μόνο σίγουρο και τετελεσμένο είναι ότι οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 1,1% λόγω του κλεισίματος του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, αλλά το υπόλοιπο 3,9% πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε ανεπανόρθωτα τα ασφαλιστικά ταμεία. 

«Να ξέρετε ότι για το 3,9% επιφυλασσόμαστε και προβληματιζόμαστε, γιατί ξέρουμε ότι θα έπληττε τα ταμεία που οι εργαζόμενοι έχουν χτίσει με τους κόπους της ζωής τους», προσέθεσε ο υφυπουργός και ανακοίνωσε ότι έχει ζητηθεί από τους εταίρους να συναινέσουν στη διενέργεια χρηματοοικονομικής μελέτης. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη προέβλεψε ότι η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών θα βουλιάξει τα ταμεία, με συνέπεια η κυβέρνηση να προχωρήσει είτε στην αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, είτε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Η κ. Μπόλαρη αναφέρθηκε, επίσης, στην προηγούμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα βαρέα και ανθυγιεινά, στο κούρεμα των ομολόγων που έπληξε τα ταμεία και στις απώλειες από τα δομημένα ομόλογα και προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη εντός και εκτός Βουλής για ένα ενιαίο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.