Μιλώντας στο Open, o Ν.Παππάς υποστήριξε ότι «υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία» διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μιλά για διάλυση κομμάτων αλλά για ένωση.

«Υπάρχουν δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις», τόνισε ο Νίκος Παππάς και συμπλήρωσε: «Εάν αυτοί οι δύο χώροι δεν πάρουν την απόφαση να καθίσουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει πολιτικό γεγονός».

Πρότεινε ένα κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. «Υπάρχει τρόπος να υπάρχει συνδυασμός που θα εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου», επισήμανε. Έκανε λόγο για μια κατά το νόμο «ένωση κομμάτων, όχι διάλυση», και έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία.

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε 28% και είχε 24% και έβγαινε και έλεγε, κοιτάξτε υπάρχει θέμα λαϊκής εντολής, τι θα κάναμε οι προοδευτικές δυνάμεις; Το ρωτάω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια.Θα λέγαμε στον κόσμο, περιμένετε και θα δούμε;» διερωτήθηκε. Πρόσθεσε επίσης ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Στέφανος Κασσελάκης θα θέσει εαυτόν στην κρίση της βάσης της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, όπως ανέφερε και ο ίδιος στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα με το οποίο, κατά την άποψή του, θα πρέπει να δημιουργηθεί η εκλογική συμμαχία. «Θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια; Θα καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Θα ανασάνει το κράτος δικαίου; Εάν κάτσουμε πραγματικά και δούμε το τι προσδοκίες έχει ο προοδευτικός κόσμος, νομίζω ότι είναι καλό βασικό σημείο εκκίνησης» είπε.

Σημείωσε επίσης πως είναι μάλλον απίθανο η Πλεύση Ελευθερίας να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία, ενώ για τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «έδρες που εκλάπησαν» και «κακό προηγούμενο».