Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, θα επιχειρηθεί η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Ουσιαστικά, έως τα μέσα του 2022 θα πρέπει να έχουν εκδικασθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεπερνούν τις 40.000.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας 6 μηνών από τη συζήτηση.
Η παρέμβαση αυτή –όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση- κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της χώρας.
Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ήταν να προηγηθεί μια διαδικασία υποβολής αιτήματος επαναπροσδιορισμού της δικασίμου. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Taxis μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης, δηλαδή κατά πόσον ο δικαιούχος εμπίπτει στην προστασία του νόμου Κατσέλη. Οι οφειλέτες που δεν θα υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης τους και δεν θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα χάσουν την προστασία του νόμου Κατσέλη και η τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, που φθάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που επικαλείται η «Καθημερινή», τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.
«Ο διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ρύθμισης χρεών, πτώχευσης των φυσικών και των νομικών προσώπων και ταυτόχρονης απαλλαγής τους από χρέη, έχει ανοίξει. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών και νομικών προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι συνεπής, όχι μόνο σε βασικές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και στην αυτονόητη υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα πραγματικό κράτος δικαίου», δήλωσε από το βήματα της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Μην νομίζετε ότι είναι τόσο μικρό το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως θέλουμε να πιστεύουμε. Οφείλουμε όμως, γιατί αυτό σημαίνει κράτος δικαίου, να διασφαλίσουμε την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις, οι συζητήσεις τους έχουν προσδιοριστεί και μετά το 2027. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον δανειολήπτη που δικαιούται την προστασία του νόμου και θέλουμε ο φυσικός δικαστής εντός ευλόγου χρόνου, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, να μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εύλογης διάρκειας της δίκης», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση όλα αυτά να τα τελειώσει, δηλαδή να εκμηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ως το Δεκέμβριο του 2021. Σε αυτή την υποχρέωση είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε για την προστασία και την αξιοπιστία της χώρας μας και την αποτελεσματική προστασία των δανειοληπτών» πρόσθεσε.
Αναστέλλονται για 3 μήνες οι δόσεις δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη που πλήττονται από τον κορονοϊό
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Ιούλιο στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, προηγήθηκε πλήθος διαβουλέυσεων με τους δανειστές για τους όρους και τα κριτήρια του προγράμματος, καθώς υπήρχε αίτημα να «πέσουν» τα κριτήρια ώστε να μειωθεί το πλέγμα των δικαιούχων.
Διαβαθμίσεις στο πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία