Οι διαδηλωτές, άνθρωποι με καταγωγή από διάφορες χώρες, συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον Σκουέρ, νότια του Μανχάταν. «Καμία απαγόρευση! Κανένα τείχος! Η Νέα Υόρκη ανήκει σε όλον τον κόσμο», ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν καταλάβει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή.
Άλλα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών υπεραμύνονταν των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων και τη συνέχιση της υποδοχής στις ΗΠΑ προσφύγων από τη Συρία ή άλλες μουσουλμανικές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
«Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η Τάριχα Σούντμπερι, μια μουσουλμάνα από το Μπανγκλαντές. «Από τότε που εξελέγη, ο Τραμπ, έχω πραγματικά την εντύπωση ότι αυξήθηκε η ισλαμοφοβία και αυτό δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί καθώς έχει δώσει την εξουσία σε ρατσιστές σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε.
«Είμαι παντρεμένη με μετανάστη, οι φίλοι μου είναι μετανάστες. Είμαστε μια πόλη μεταναστών και οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις κοινότητές μας», δήλωσε μια άλλη διαδηλώτρια, η Όστιν Γκιγέμ.
Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τη μετανάστευση που προβλέπει, όπως είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, την κατασκευή ενός τείχους μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού και τη διακοπή της χορήγησης ομοσπονδιακών κονδυλίων στις πόλεις που αρνούνται να συνεργαστούν με τις εντολές για απελάσεις παράτυπων μεταναστών από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης.
Επίσης ενδέχεται να υπογράψει ακόμη και σήμερα ένα άλλο διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η πρόσβαση στις ΗΠΑ των προσφύγων και των κατόχων θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Την έντονη αντίδρασή του στα σχέδια αυτά εξέφρασε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, όπως και άλλοι δήμαρχοι των λεγόμενων «πόλεων καταφυγίων», δεσμευόμενοι να συνεχίσουν να προστατεύουν τους πολίτες τους που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα και να μην τους αναφέρουν στις ομοσπονδιακές αρχές παρά την απειλή του Τραμπ να τους στερήσει χιλιάδες δολάρια από ομοσπονδιακά κονδύλια.
Ο ντε Μπλάζιο διαβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο το διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί μόνον μια δήλωση πρόθεσης που έχει διατυπωθεί με αόριστους νομικούς όρους. «Αν κάτι γίνει, αν κοπούν κονδύλια, η πόλη της Νέας Υόρκης θα προσφύγει αμέσως στη δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε.
Περισσότερες από 200 αμερικανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες της χώρας, και περίπου 300 τοπικές κοινότητες διεκδικούν σήμερα το καθεστώς της λεγόμενης πόλης καταφυγίου για τους παράτυπους μετανάστες.
«Το Σαν Ντιέγκο έχει ήδη ένα τείχος στα σύνορά του το οποίο έχει χτιστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το διασυνοριακό εμπόριο δημιουργεί θέσεις εργασίας. Υποστηρίζω πλήρως την οικονομία μας και την κουλτούρα μας των δύο εθνοτήτων», δήλωσε παράλληλα ο Κέβιν Φόλκνερ, ο Ρεπουμπλικάνος δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο, το οποίο συνορεύει με το Μεξικό.
«Η περιπολία των μεθοριακών πόλεων με χιλιάδες βαρειά οπλισμένους φρουρούς θέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο και θα μετατρέψει τις κοινότητές μας σε στρατιωτικές ζώνες», δήλωσε επίσης ο Κρις Ουόρντ, Δημοκρατικός που είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Σαν Ντιέγκο.
«Είτε είσαστε από την Πολωνία, είτε από το Πακιστάν, την Ινδία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, το Μεξικό ή τον Μόλδοβα είσαστε καλοδεχούμενοι στο Σικάγο», δήλωσε ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Σικάγο, επαναβεβαιώνοντας για την πόλη του το καθεστώς της πόλης καταφυγίου.