«Είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid test στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, που είναι τουλάχιστον 12 ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο», υποστηρίζουν οι φορείς των ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, αντιδρώντας στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε στις 24 Αυγούστου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είναι «αστυνομικού τύπου» και περιλαμβάνουν αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τον κοινωνικό ιστό, κλείσιμο ματιού στο ιδιωτικό σύστημα υγείας και δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού. Το σχέδιο αυτό είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας και πάλι ξεκάθαρη την στροφή προς την ιδιωτικοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση, αυτή τη φορά επιτρέποντας να γίνονται τεστ μόνο σε ιδιωτικά κέντρα, αποκλείοντας έτσι τους ανεμβολίαστους πολίτες από πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, το κάθε τεστ θα κοστίζει 10 ευρώ, τα οποία ο πολίτης θα πληρώνει από την τσέπη του.

Σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαπίστωσαν όπως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στο ποσό των 10 ευρώ υπολόγισε μόνο την τιμή του αντιδραστηρίου και όχι τα άλλα κόστη όπως:

  • το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία
  • το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία
  • το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ
  • το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων
  • το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων και τέλος
  • το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Στην κοινή τους ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι ο όγκος των ιατρικών πράξεων που θα ζητούνται ανά ημέρα, που μέχρι προσφάτως στον ιδιωτικό τομέα ήταν 50.000 rapid test /ημέρα, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 250.000 τεστ ημερησίως. «Ένα εργαστήριο θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή» αναφέρουν, ενώ όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή του εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)