Ερωτηματικά και κενά προκύπτουν από τη στάση που κράτησαν οι αστυνομικές αρχές στην υπόθεση της 18χρονης με κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις για μια σειρά από θέματα. Συγκεκριμένα, το κόμμα της Κουμουνδούρου με ανακοίνωση του και το ΜέΡΑ25 μέσω ερώτησης του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη ζητούν απαντήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει πως «ο κ. Χρυσοχοΐδης που αντί να ζητάει και τα ρέστα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, οφείλει να απαντήσει άμεσα για την νέα προσπάθεια συγκάλυψης:

1. Γιατί δεν επέτρεπαν στην 18χρονη να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους της και το έκαναν μόνο μετά την κοινωνική κατακραυγή στα social media;

2. Γιατί αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν την 18χρονη να αλλάξει δικηγόρο;

3. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να δοθούν τα στοιχεία και η φωτογραφία του αστυνομικού στη δημοσιότητα ώστε να αναγνωριστεί και από τυχόν άλλα θύματα trafficing;

4. Ποιους προσπαθούν να καλύψουν;»

Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο Κρίτων Αρσένης τονίζοντας ότι το θύμα «απέδρασε από το σπίτι του εγκλήματος, μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Ηλιουπόλεως και από εκεί στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου και κρατήθηκε από τη 1 μμ έως την επόμενη ημέρα» αλλά «η αστυνομία αρνήθηκε την επαφή με τη δικηγόρο της καθ’ όλη τη διάρκεια της προανάκρισης».

Ο βουλευτής ζητά με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει ο τελευταίος αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη στιγμή που η 18χρονη μεταφέρθηκε στο Α.Τ. έως  την αποδέσμευσή της.

«Πόσην ώρα κράτησε η κατάθεση της 18χρονης; Γιατί παρέμεινε τόσην ώρα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων; Έγινε κατά αντιπαράθεση εξέταση της 18χρονης με τους βιαστές της, και αν ναι, με βάση ποιο νόμο; Τι ώρα ήρθε σε επαφή με τους δικηγόρους της και για πόσην ώρα; Εξετάστηκε από γιατρό; Τι ώρα έγινε η εξέταση και που; Ποιος συνόδευε τη 18χρονη στην εξέταση και γιατί; Πώς εφαρμόστηκε η Οδηγία 2011/36/ΕΕ στην συγκεκριμένη περίπτωση; Εντόπισε παρεκκλίσεις; Πώς τις δικαιολογεί και τι μέτρα θα πάρει για να μην επαναληφθούν;» ρωτάει και προσθέτει:

«Η οδηγία 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 4198/2013, προβλέπει την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο ποινικής έρευνας και διαδικασίας Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων έχουν πρόσβαση χωρίς καθυστέρηση σε νομικές συμβουλές και, ανάλογα με τον ρόλο των θυμάτων στο οικείο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, σε νομική εκπροσώπηση, μεταξύ άλλων και για την απαίτηση αποζημίωσης. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης που αποβλέπει στην αποτροπή επακόλουθης θυματοποίησης, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού τα ακόλουθα:

  • α) κάθε άσκοπη επανάληψη συνεντεύξεων κατά το στάδιο της διερεύνησης, δίωξης και εκδίκασης·
  • β) κάθε οπτική επαφή μεταξύ θυμάτων και εναγομένων συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης, όπως π.χ. σε συνεντεύξεις και σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα, μεταξύ των οποίων και η χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας επικοινωνιών·
  • γ) κάθε κατάθεση σε δημόσια συνεδρίαση, και
  • δ) άσκοπες ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτική ζωή των θυμάτων».