Να δοθούν εγγυήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία για το Δουβλίνο 2, σχολιάζει ο γερμανικός τύπος την πρόταση της Κομισιόν, να επανενεργοποιηθεί σταδιακά η συμφωνία του Δουβλίνου 2, στέλνοντας πίσω στις δύο χώρες όσους μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα χωρίς να φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα
Nikos Libertas / SOOC
Επίκεντρο σχολιασμού του γερμανικού τύπου ήταν η πρόταση της κομισιόν όσον αφορά το προσφυγικό, όπου προβλέπεται ενεργοποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου 2. Στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ του να δοθούν εγγυήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία σχετικά με την συμφωνία.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί μεν τη σύσταση της Κομισιόν ορθό βήμα προς μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, όμως επισημαίνει: «Οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με τα εκτενή θαλάσσια σύνορα θα αφήνονταν μόνες, αν δεν ακολουθούσε ένα δεύτερο βήμα με το να κατανέμονται οι καταγεγραμμένοι πλέον πρόσφυγες δίκαια σε όλα τα κράτη-μέλη. Επ' αυτού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται εγγυήσεις. Μόνο στη συνέχεια τα επί μέρους στοιχεία θα συνέθεταν μια μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιστέκονται στην υποδοχή αιτούντων άσυλο μέσα από τη διαδικασία του Δουβλίνου.»
«Η σύσταση της Κομισιόν», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, «πρέπει να ερμηνευθεί ως διακαής πόθος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Κατ' αρχήν η Κομισιόν η ίδια εξαιρεί ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυάται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ανθρώπινους όρους υποδοχής. Και κατά τρίτον η Κομισιόν ελπίζει ότι δεν θα υπάρχει καν παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς Βορρά επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Με άλλα λόγια, η σύσταση της Κομισιόν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να δείξει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια της ΕΕ. Είναι επίσης ένα πολιτικό μήνυμα. Γιατί χωρίς επάνοδο στην κανονικότητα δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στην εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Στην πρόταση της Κομισιόν να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου και πάλι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναφέρθηκε και το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Τελευταίος σταθμός Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «Η υπόλοιπη ΕΕ δυσφορεί με την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο. Η περίθαλψη των 10.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν ακόμα στα ελληνικά νησιά είναι άθλια, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν από τις αρχές του 2015 διοχετεύθηκε στην Ελλάδα σχετική βοήθεια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ».
Από πλευράς του, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε «Kαλή και ισορροπημένη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή επανέναρξη του κανονισμού του Δουβλίνου, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το οποίο θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Γ.Μουζάλας: «Καλή και ισορροπημένη» η πρόταση της Επιτροπής
Από πλευράς του, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε «Kαλή και ισορροπημένη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή επανέναρξη του κανονισμού του Δουβλίνου, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το οποίο θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
«Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι όλα τα κράτη-μέλη με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο θα συμβάλουν στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης. «Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, γιατί δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, εξηγώντας πως αν η ΕΕ είχε ένα κοινό σύστημα ασύλου πριν από μερικά χρόνια, δεν θα αντιμετώπιζε αυτή την τεράστια πίεση με το μεταναστευτικό. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Έφτασε η ώρα να τρέξουμε το τελευταίο μίλι για να υιοθετήσουμε μια κοινή πολιτική ασύλου».