Σε ανακοίνωση, οι έξι χώρες του CCG τονίζουν ότι “παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την άδικη πολιορκία που οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος επιβάλλουν στην Χομς με την στρατιωτική υποστήριξη πολιτοφυλάκων τη σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου οι οποίοι επιχειρούν υπό το λάβαρο των Φρουρών της Επανάστασης”, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού.

Στην Χομς, η οποία κατά το παρελθόν ονομάστηκε “πρωτεύουσα της επανάστασης” από τους αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές, διεξάγεται από το Σάββατο νέα επιχείρηση του συριακού στρατού.

Οι μοναρχίες του CCG (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ) καλούν “το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως για να σπάσει την πολιορκία της Χομς και να εμποδίσει το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του να διαπράττουν ωμές σφαγές”.

Παράλληλα η Σαουδική Αραβία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξοπλίσει χωρίς καθυστέρηση τους σύρους αντάρτες.

Η ΕΕ ήρε τους περιορισμούς για τον εξοπλισμό των ανταρτών τον Μάιο, όταν δεν ανανέωσε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων πριν από την εκπνοή του, την 1η Ιουνίου. Ωστόσο η Βρετανία και η Γαλλία που είχε συνηγορήσει υπέρ της άρσης του εμπάργκο, ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να στείλουν οπλισμό πριν από την 1η Αυγούστου.

“Η συριακή αντιπολίτευση δεν πολεμά μόνο ένα παράνομο καθεστώς αλλά πολεμά και έναν ξένο κατακτητή”, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εξωτερικών πρίγκιπα Σαούντ αλ Φάισαλ στην υπουργική σύνοδο ΕΕ-GCC στο Μπαχρέιν χθες.

Ο υπουργός αναφερόταν στις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου που πρόσφατα συμπαρατάχθηκαν στο πλευρό των καθεστωτικών συριακών δυνάμεων.

“Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται σε μια απόφαση της ΕΕ για την άρση της απαγόρευσης του εξοπλισμού της συριακής αντιπολίτευσης και ζητεί την εφαρμογή της απόφασης αυτής υπό το φως της επώδυνης πραγματικότητας στο συριακό έδαφος”, δήλωσε ο πρίγκιπας Σαούντ.

Οι στρατιωτικές νίκες των δυνάμεων της Δαμασκού και η εμπλοκή της Χεζμπολάχ ώθησαν τις ΗΠΑ να υποσχεθούν στους αντάρτες στρατιωτική βοήθεια. Η εφημερίδα New York Times έγραψε τον Ιούνιο ότι πολεμοφόδια, υπό τον συντονισμό της CIA, θα περιλαμβάνουν αντιαρματικά όπλα.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ προσφέρουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των αραβικών χωρών στους σουνίτες σύρους αντάρτες.

Την Κυριακή τρείς πολίτες σκοτώθηκαν όταν η συριακή αεροπορία σφυροκοπούσε την Χομς, στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης κατά της πόλης.

Κρίνοντας ότι η επίθεση εναντίον της Χομς “απειλεί την ενότητα της Συρίας”, ο εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης ζήτησε το Σάββατο από τις δυτικές και τις αραβικές χώρες που τον υποστηρίζουν να λάβουν μέτρα, κυρίως την επιβολή “ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού και στρατιωτικές επιθέσεις” στις βάσεις του καθεστώτος.

Από τον Μάρτιο του 2011 που η σύγκρουση στη Συρία άρχισε με ειρηνικές λαϊκές διαδηλώσεις και εξέλαβε στρατιωτικό χαρακτήρα μετά την ωμή καταστολή των κινητοποιήσεων από το καθεστώτος τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.