Σε συμβουλές προς τους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας ο οποίος ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 κάλεσε τους καταναλωτές να μην ξεχνούν τον θερμοσίφωνα και τα φώτα ανοιχτά, καθώς «κοστίζει στην τσέπη».

«Η προσπάθεια πρέπει να είναι η εξοικονόμηση στο ρεύμα. Δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε ακόμα και ένα φως ανοιχτό. Όλα αυτά τελικά κοστίζουν στην τσέπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη στήριξη της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έφερε ως παράδειγμα τον λογαριασμό που κλήθηκε να πληρώσει ο ίδιος. Όπως είπε «για την ίδια κατανάλωση στο τετράμηνο, πλήρωσα πέρσι 280 ευρώ. Φέτος πλήρωσα 340 ευρώ, ενώ θα πλήρωνα 410-420 ευρώ, αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις».

Επανερχόμενος πάντως σήμερα στο θέμα της στήριξης των νοικοκυρίων και των επιχειρήσεων κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι για όσο διαρκεί αυτή η τεράστια, σφοδρότατη ενεργειακή κρίση, εμείς θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει πώς θα εξελιχθεί αυτή η διεθνής κρίση, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάθε μήνα αξιολογεί τις τιμές και προχωρά σε επιδοτήσεις.

Έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να έχουμε όλους τους πόρους, για να δίνουμε τις επιδοτήσεις, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια πολύ ελαφρά αποκλιμάκωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου.
Συγκεκρίμενα, όπως είπε, μια μείωση 30% στο ηλεκτρικό ρεύμα, όμως το φυσικό αέριο είναι τέσσερις φορές πιο ακριβό σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει μόνιμο μηχανισμό επιδότησης απευθείας στον λογαριασμό, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την αναφορά του κ. Σκρέκα σχολίασε με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Σκρέκας όταν μιλάει ή θα λέει ψέματα ή θα προκαλεί τους πολίτες», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τέλος Σεπτεμβρίου υποστήριζε ότι η αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος θα είναι δύο-τρία ευρώ, οι λογαριασμοί όμως έρχονται τρεις- τέσσερις φορές αυξημένοι. Σήμερα όμως κατάφερε να εξοργίσει τον κόσμο με όσα είπε. Αντί για μέτρα προστασίας πρότεινε στους πολίτες να μην ξεχνάνε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα και τα φώτα», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεχίζει: «Το να υποτιμά με τόσο χυδαίο τρόπο ο υπουργός την νοημοσύνη πολιτών, που βρίσκονται σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο, δείχνει τον βαθμό της ηθικής παρακμής της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Η κοινωνία απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες: Παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική για την μείωση της τιμής του ρεύματος. Μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο. Άμεση αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια. Έχει έρθει η ώρα να φύγουν», καταλήγει η ανακοίνωση.