«Όποιος κλείνει σύνορα, δεν επιτυγχάνει με αυτό τίποτα κατά των αιτίων της προσφυγικής κίνησης. Αντιθέτως, ρισκάρει μακροπρόθεσμη βλάβη στην οικονομία μας. Πρέπει να βρούμε, ακόμη και αύριο, λογικές λύσεις και κυρίως λύσεις οι οποίες δεν ορίζουν κάτι μονομερώς, το οποίο μετά πρέπει να υποστούν άλλες χώρες», δηλώνει η κ. Μέρκελ στην εφημερίδα της Σαξονίας Άνχαλτ Volksstimme.
 
Στόχος της ίδιας, όπως δηλώνει, είναι «η εξεύρεση συνολικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες δεν οδηγούν στην επιβάρυνση ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους, αλλά στην μείωση του αριθμού των προσφύγων».
 
«Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα», συνεχίζει η καγκελάριος, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ήταν αργοπορημένη για καιρό, όπως όμως και άλλες χώρες», καθώς τα hotspots ολοκληρώνονται υπερβολικά αργά, ενώ δεν δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2015 οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας που είχαν συμφωνηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετεγκατάσταση και η κατανομή των προσφύγων.
 

Έχει ανάγκη τον Τσίπρα η Μέρκελ

«Η Αγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σήμερα στο ίδιο καράβι, ή θα βουλιάξουν μαζί, ή θα τους χαιρετήσουμε μια μέρα σαν ήρωες που κράτησαν ψηλά τα χρώματα και την τιμή της Ευρώπης» υπογραμμίζει η Σεσίλ Ντικουτριέ στην εφημερίδα Λε Μοντ.
 
Το δημοσίευμα αναλύει το πως η προσφυγική κρίση έχει συμβάλλει ώστε να είναι πλέον «δεμένες οι τύχες» των δύο ηγετών. «Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αστεία εάν δεν ήταν τραγική» γράφει η Σεσίλ Ντικουτριέ.
 
«Η προσφυγική κρίση, που η Ευρώπη δεν καταφέρνει να ξεπεράσει δίνοντας την αξιοθρήνητη εικόνα μιας ανήμπορης και τυφλής ηπείρου, πλησίασε δραστικά την Αγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι τύχες της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι από εδώ και στο εξής, εν μέρει συνδεδεμένες», προσθέτει.
 
Η κ. Ντικουτριέ τονίζει ότι «σήμερα βρίσκονται στο ίδιο καράβι. Η θα βουλιάξουν και οι δύο μαζί ή θα καταφέρουν να φθάσουν σε λιμάνι και μια μέρα θα χαιρετήσουμε τους δύο ευρωπαίους ήρωες, που ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τα χρώματα και την τιμή της Ένωσης».
 
Η αρχική κίνηση της Καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους Σύριους πρόσφυγες, χαιρετήθηκε από τους πάντες, θυμίζει η συντάκτης. Σήμερα όμως, κανείς δεν την υποστηρίζει πλέον, εκτός από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες. 
 
 Η Καγκελάριος, έχει ανάγκη τον Τσίπρα, τονίζει η Λε Μοντ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των Hot spots, να αποτρέψει το χάος στην Ελλάδα τη στιγμή που 70.000 άτομα θα μπορούσαν να εγκλωβισθούν στη χώρα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων με τη ΠΓΔΜ, σημειώνεται. 
 
Βέβαια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανάγκη από μια ισχυρή πολιτική υποστήριξη και μια μαζική οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια. 
 
«Θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο κάποιος άλλος Έλληνας ηγέτης;» αναρωτιέται η συντάκτης για να απαντήσει η ίδια «σίγουρα όχι». 'Αλλωστε η Αγκελα Μέρκελ έχει, εκ των πραγμάτων, αναπτύξει μια γνωριμία με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «και μπόρεσε να δοκιμάσει το πολιτικό θάρρος και την εντιμότητα του σαραντάχρονου», εκτιμάται.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το μέλλον της Μέρκελ εξαρτάται επίσης από την ικανότητα του Τσίπρα να επιβάλλει την πολύ σκληρή μεταρρύθμιση για τις συντάξεις που απαιτούν οι πιστωτές. Εάν αυτή η μεταρρύθμιση δεν περάσει έως το τέλος της Άνοιξης, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναβρεθεί σε κατάσταση ημι-χρεοκοπίας».
 
Αλλά και από την πλευρά του κ. Τσίπρα, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το να βασισθεί στη μοναδική σύμμαχο που του έχει απομείνει; «Είναι καταδικασμένος να συμβάλλει ώστε να πετύχει το σχέδιο Μέρκελ», τονίζεται.