«Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας», ανέφερε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Ρώσους διπλωμάτες στη Μόσχα,

«Μόλις το Κίεβο πει ότι είναι έτοιμο να το κάνει αυτό και αρχίσει πραγματικά να αποσύρει τα στρατεύματα και αποκηρύξει επίσημα τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε αμέσως – κυριολεκτικά, εκείνη τη στιγμή – κατάπαυση του πυρός και θα αρχίσουμε συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα, δήλωσε πως «δεν αποκλείει τη διατήρηση της ουκρανικής κυριαρχίας» στις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα έχει μια ισχυρή χερσαία σύνδεση με την Κριμαία».

«Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα τελεσίγραφο που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς», δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει την επίθεση ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός.

Μέσω συμβούλου του Ζελένσκι, η Ουκρανία απέρριψε τους όρους για την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους». Ο ίδιος σημείωσε ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις και να υπονομεύσει τις πραγματικές ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας περιέγραψε τα λόγια του ως «δηλώσεις χειραγώγησης που έχουν στόχο να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα (και) να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη».

«Είναι παράλογο για τον Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εκτέλεσε, μαζί με τους συνοδοιπόρους του, τη μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός», προσθέτει.