«Οι εικόνες από την Ελλάδα καταδεικνύουν κάθε μέρα ξεκάθαρα ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για συνομιλίες», τόνισε η Μέρκελ, ενώ επισήμανε ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

H Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην προστασία των προσφύγων, δήλωσε σε συνέντευξή της στην Suedwest Presse. Σύμφωνα με την ίδια, «θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων»

 
Συνεχίζοντας, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση».
 
Όπως είπε, η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος σχετικά με τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ, επισημαίνει ότι «είναι δικαίωμα κάθε χώρας να αναλάβει δράση εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι όμως συνετή πολιτική να διατηρήσει στο μυαλό της και την συμφιλίωση με τον κουρδικό πληθυσμό».
 
Ωστόσο τόνισε ότι «μια στενή συνεργασία με την Τουρκία είναι προς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον» και πρόσθεσε ότι «η κοινή πρόκληση λόγω της προσφυγικής κρίσης έχει προσδώσει στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας μια νέα διάσταση, μια νέα ένταση- συζητούμε τώρα πολύ συχνότερα από ό,τι προηγουμένως και έτσι δημιουργούνται οι ευκαιρίες να συζητήσουμε τα προβλήματα, π.χ. για την ελευθερία του Τύπου ή για τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης».
 
Η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «όλα τα 28 κράτη-μέλη θέλουν να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης», διευκρινίζει όμως ότι αυτό απαιτεί άμεση και αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς μόνο τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. 
 
«Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», υπογραμμίζει και εξηγεί ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο άσκησε πίεση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή προσέγγιση».
 
Για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας στην πολιτική της, η Άγγελα Μέρκελ εκτιμά ότι έχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δίπλα της σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που έχουν ανάγκη προστασίας. «Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Η Γερμανία και η Ευρώπη μπορούν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος. Ασθενέστερες οικονομικά και μικρότερες χώρες το κάνουν ήδη. Η Ιορδανία έχει 6,5 εκατομμύρια κατοίκους και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, ο Λίβανος 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, στην Τουρκία βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, σε 70 εκατομμύρια κατοίκων. Αν μια ήπειρος με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της δεν έχει καλά-καλά δεχτεί ένα εκατομμύριο Σύρους, τότε η συνδρομή μας για την ευημερία και τις συνθήκες διαβίωσης δεν είναι πολύ μεγάλη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
Στη συνέχεια υπογραμμίζει την ανάγκη «να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και στις αξίες μας». «Τι θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, αν δεν δεχόμαστε Σύρους και Ιρακινούς που δεν προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά αναζητούν προστασία και νέα ελπίδα; Το πώς θα αντιδράσει αυτή την εποχή η Ευρώπη θα έχει επίσης αντίκτυπο στην μελλοντική συνύπαρξή μας με τον μουσουλμανικό κόσμο», καταλήγει.