Νέες διαβεβαιώσεις ότι lockdown και καραντίνα δεν θα εφαρμοστεί ξανά έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης. Την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα» υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη της πανδημίας, τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται αλλά και τα σενάρια για ενδεχόμενους αυστηρότερους περιορισμούς, όπως μια νέα καραντίνα.

Για την «επανεμφάνιση της πανδημίας», τόνισε ότι «δεν το περιμέναμε με αυτή την ένταση», υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ανάλογη πίεση στο σύστημα Υγείας». Τα μέτρα δεν μπορούν να αλλάζουν συνεχώς» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι «γενική καραντίνα δεν θα ξαναϋπάρξει». Εξηγώντας γιατί αποκλείεται ενδεχόμενο νέου lockdown, ανέφερε πως «οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στις ΜΕΘ», επομένως «δεν έχουμε το δικαίωμα αυτούς τους ανθρώπους να τους περιορίσουμε». Ερωτηθείς αν ισχύει το ίδιο και για τα τοπικά lockdown, σημείωσε: «Το ίδιο ισχύει για όλη την επικράτεια, ο εμβολιασμένος δεν κινδυνεύει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον περιορίσει».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης στο ρίσκο που παίρνει ο ανεμβολίαστος μεγαλύτερης ηλικίας. «Πρέπει να αποφεύγουν τις πολλές συναντήσεις με ανθρώπους που μετακινούνται. Όποιος έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, θα πρέπει να είναι προσεκτικός» είπε χαρακτηριστικά.

Αν θα αποφασιστεί τελικά να επιτρέπεται η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα μόνο για εμβολιασμένους, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «παρακολουθούμε το φαινόμενο, όσο η πίεση στο ΕΣΥ δεν αυξάνει». «Ο αριθμός των κρουσμάτων μας ανησυχεί, αλλά η ηλικία έριξε τον μέσο όρο στα 23 χρόνια. Οι νέοι δεν κινδυνεύουν να πάνε στις ΜΕΘ» συμπλήρωσε.

Όσο για τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στους επιχειρηματίες τα νέα μέτρα που ξεκινούν να ισχύουν από τις 15 Ιουλίου στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Κάθε φορά που εφαρμόζουμε νέο μέτρο οι επιχειρηματίες αντιδρούν. Εάν η Ελλάδα δώσει την εικόνα ανεξέλεγκτης επέλασης της πανδημίας, η φετινή μας τουριστική περίοδος καταστράφηκε. Αντί να αντιδρούμε να σκεφτούμε λογικά, αυτό μας έτυχε με αυτό πρέπει να παλέψουμε».

«Αν ήταν χειμώνας τώρα θα επιβαλλόταν lockdown»

Ανήσυχος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους, ενώ προέβλεψε 3.000 κρούσματα ημερησίως σύντομα. «Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» προειδοποίησε ο καθηγητής μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί σύντομα. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τις 3.000 κρούσματα» εξήγησε. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στο επιδημιολογικό περιβάλλον σημείωσε και τόνισε πως «εάν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε, όμως, ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση».

Κυνική παραδοχή για «ανάγκη προάσπισης του τουρισμού»

Η κυβέρνηση με δηλώσεις της πολλάκις έχει δηλώσει πως προτεραιότητα της είναι η οικονομία και η προάσπιση του τουρισμού, παρά τις έντονες ανησυχίες που εκφράζουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας. Τον φετινό Μάιο μάλιστα ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως «πρέπει όλοι μαζί τώρα να προασπίσουμε τον τουρισμό καθώς αυτό έχει ανάγκη η χώρα», με τις δηλώσεις του να θυμίζουν εκείνες τις Σοφίας Βούλτεψη ότι «θα πρέπει να κάνουμε κάποια θυσία, γιατί ο τουρίστας φέρνει χρήματα».

Η Σοφία Βούλτεψη ερωτώμενη σχετικά με τις δύο ταχύτητες πολιτών που έχουν προκύψει στην χώρα -τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι- , απάντησε ότι οι τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στην χώρα. Άρα πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα’ ρθει, θα ξοδέψει χρήματα», ενώ δήλωσε πως «δε μπορούμε να συγκρίνουμε τους νεκρούς στη χώρα μας με άλλες». Η κυβέρνηση πολλές φορές ωστόσο το έχει κάνει.