Οι γιατροί, όπως σημείωσαν, έχουν ήδη από τις 22 Μαρτίου στείλει προτάσεις  στο Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Οι προτάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και την άμεση τοποθέτηση γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να συμβάλουν στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος. Ο ΙΣΑ επιπλέον κάνει έκκληση σε περισσότερες ειδικότητες ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν εθελοντικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:

To Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με ομόφωνή απόφασή του, ζητά από το Υπουργείο Υγείας να μην παραταθεί η επίταξη των υπηρεσιών όσων ιδιωτών ιατρών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν και να κληθούν εκ νέου εθελοντές γιατροί για να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και την αναχαίτηση της πανδημίας. Εκπρόσωποι των ιδιωτών ιατρών που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ του ΙΣΑ, εξέφρασαν την αγωνία τους και τόνισαν ότι οι γιατροί που έχουν επιστρατευτεί έχουν περιέλθει σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο ενώ η συμβολή τους στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης εμπειρίας ενώ την ίδια ώρα αποδυναμώνεται σημαντικά η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Ο ΙΣΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, τις οποίες απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας, τις 22 Μαρτίου 2021. Μεταξύ των άλλων πρότεινε την άμεση τοποθέτηση στις δημόσιες δομές υγείας των γιατρών που έχουν προσληφθεί πριν ολοκληρωθεί η κρίση τους. Παράλληλα, ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ειδικότητες ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους. Τονίζει επίσης ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές ανάρμοστες συμπεριφορές απέναντι σε συμβασιούχους γιατρούς που έχουν κληθεί από την πολιτεία να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τονίζει τα εξής:

«Οι ιδιώτες γιατροί από την στιγμή της πανδημίας δίνουν τη μάχη για την αναχαίτιση της μεγάλης αυτής υγειονομικής απειλής, κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι το ανάχωμα για να μην φτάνουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία και να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Εμείς στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση όλων των δυνάμεων, και καλούμε την πολιτεία να βρει στρατηγικές λύσεις που θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας και θα το καταστήσουν ισχυρό, απέναντι σε τωρινές και μελλοντικές υγειονομικές απειλές.»

Προκλητικές διαπραγματεύσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με φόντο την τεράστια πίεση στο ΕΣΥ