«Να μην προχωρήσει το εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης για την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας.

Να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση και επενδυτές κήρυξαν άτιμο πόλεμο στους εργαζόμενους που τους απολύουν και τους ξεσπιτώνουν με στόχο να πάρουν μπιρ παρά την εταιρεία. 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για το έγκλημα που πάει να διαπράξει και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να εισπράξουν την ενεργητική αλληλεγγύη όλων των άλλων εργαζομένων. Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωση μιας εταιρείας-χρυσωρυχείο και τόνισε ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ανοιχτή και να αναπτυχθεί με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε:

«Βγάζετε λόγους εδώ μέσα για τη δήθεν ανάπτυξη που θα φέρει ο αναπτυξιακός νόμος και μόλις χτες βράδυ, η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου. Ότι θα τους πετάξει στο δρόμο αυτό το μήνα, απολύοντάς τους από τη δουλειά και την ίδια στιγμή ξεσπιτώνοντάς τους από τους οικισμούς, αφού τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους. Και άνεργοι και άστεγοι…Η κήρυξη αυτού του πολέμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία με τους επενδυτές τους περιβόητους, που θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ για να την πάρουν «μπιτ παρά», δεν αφήνει περιθώρια άλλα από το να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με βασικό στόχο το έγκλημα αυτό να μην περάσει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που πάει να διαπράξει!Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν ανάγκη την ενεργητική αλληλεγγύη όλων μας.Έχουν πέσει πλέον οι μάσκες!Κι αφήστε τα κόλπα, ότι θα απορροφήσετε τους άνω των 55 σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα με ψίχουλα πείνας των 500 ευρώ! Πώς θα ζήσει ένας οικογενειάρχης που έχει παιδιά που σπουδάζουν ή που είναι κι αυτά άνεργα; Αφήστε τα κόλπα ότι οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας – γέφυρα, δηλαδή στα γνωστά προγράμματα ανεργίας.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και όσοι κυβερνήσατε πριν από αυτή και φτάσατε εδώ τη ΛΑΡΚΟ. Δικό σας είναι όλο αυτό το εγκληματικό σχέδιο με την διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης, υπερχρέωσης μιας τέτοιας στρατηγικής επιχείρησης, ενός πραγματικού χρυσωρυχείου για την ελληνική οικονομία.Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την απόδοση των δεδουλευμένων τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της κυβέρνησης,η οποία ήταν σύσσωμη, εκπροσωπούμενη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Συγκεκριμένα από τη μεριά της κυβέρνησης παραβρέθηκαν οι κ. Σταϊκούρας,κ Σκρεκας, κ Χατζηδάκης, συνοδευόμενοι από τα επιτελεία των υπουργείων τους.Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη.

Πρόκειται για ικανοποίηση του παγίου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα ” βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμενουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή.Άρα συνάδελφοι επιβεβαιωθηκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή.Εξειδικεύοντας σε άξονες την τύχη των ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ εργαζομένων,έθεσε τα εξής :

1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.
2. Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και πάνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να διευκρινίζει το τόπο της εργασίας και το ύψος του μισθού.( Η εμπειρία δείχνει πως δεν ξεπερνάνε το βασικό τέτοια προγράμματα)
3. Ένα μέρος εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις απο τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.
4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας.Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη βδομάδα θα έχουν σταλεί τ σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη.

Γι’αυτό συνάδελφοι θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδεψουν με τους εργαζόμενους.
Συνάδελφοι, η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο- κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση,ξεσπιτωμα.
Μας κήρυξαν πόλεμο.Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική.
Όλοι στη ΓΣ να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις.
Δε θα τους περάσει.
Θα βγούμε νικητές!!!