Σε τροχιά εμβολιασμού βρίσκεται η χώρα με τον αριθμό των κρουσμάτων σταδιακά να μειώνεται, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια που κυκλοφορούν μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας», σχολίασε για το γεγονός ότι ισχύουν διαφορετικά δεδομένα κυρίως ως προς εμβόλιο της AstraZeneca. «Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση, είναι σαν να μην το έχει κάνει» εξήγησε ο καθηγητής και υπογράμμισε ότι τα αντισώματα αναπτύσσονται ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου, ενώ «δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, προστατεύεστε 100% από βαριά νόσηση» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επεσήμανε την αναγκαιότητα της μάσκας μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμό. Για το άνοιγμα των σχολείων, τέλος, είπε ότι, «πάντα ανησυχούν τα ανοίγματα, ωστόσο το χαρακτηριστικό των self test, βοηθά».

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο να ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας μετά το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων εξέφρασε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος. Μιλώντας στο OPEN, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, ενώ ακόμη δεν έχουν καταγραφεί οι συνωστισμοί που σίγουρα – όπως σημείωσε – έγιναν στις εκκλησίες το Πάσχα. «Υπάρχει μια χαλάρωση. Υπάρχει ένα αίσθημα ότι τελειώσαμε. Αυτός ο εφησυχασμός είναι ο πιο επικίνδυνος. Στα νοσοκομεία εμείς αισθανόμαστε την πίεση» τόνισε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος. Τέλος, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού» ερωτηθείς εάν νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν κάνει το εμβόλιο, απάντησε πως  «διπλό εμβόλιο και να έχουν περάσει και 10-15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει άρρωστο».

«Υπάρχει μια μείωση με αργούς ρυθμούς που σημαίνει ότι πάμε καλά», τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη,  αναφέροντας πως οι θάνατοι αρχίζουν να μειώνονται. Για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα υπογράμμισε πως «δεν ανησυχώ γιατί τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και με τις μάσκες και τις αποστάσεις από τον Σεπτέμβριο». Παράλληλα, πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον μέχρι την μία μετά τα μεσάνυχτα το ωράριο της εστίασης γιατί, ενώ επεσήμανε πως τα sms πρέπει να τελειώσουν γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί. Αναφορικά με τις μάσκες η ίδια ανέφερε πως «πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9, ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών». Μεταξύ άλλων η πρόεδρος δήλωσε πως αναμένονται τα αποτελέσματα για τα εμβόλια σε ανηλίκους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη επιστροφή μας στην κανονικότητα άρχισε, υπογράμμισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Εάν αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς χρησιμοποιούμε μάσκες και αποστάσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα, τόνισε επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στους χώρους που αναγκαστικά συνωστιζόμαστε όπως οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ, τονίζοντας πως «πρέπει να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς». Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει επίσης να δοθεί η ελευθερία στα νεότερα άτομα να επιλεγούν τα εμβόλια.

Για τρεις ωφέλιμους παράγοντες που θα φέρουν αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορονοϊού έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Όπως επισήμανε «έχουμε τρέξει το μοντέλο μας με 2 – 3 παραδοχές. Υπάρχουν 3 προβλεπτικοί ωφέλιμοι παράγοντες και κάποιοι βλαβεροί. Οι ωφέλιμοι παράγοντες είναι ο εμβολιασμός, που πηγαίνει εξαιρετικά τις τελευταίες μέρες, δεύτερον ο καλός καιρός, και τρίτον ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι υπό επιδημιολογική επιτήρηση με τα σελφ τεστ. Το βλαπτικό κομμάτι είναι η αύξηση της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών. Με βάση το μοντέλο μας περισσότερο ή λιγότερο οι ωφέλιμοι παράγοντες εξουδετερώνουν τους βλαπτικούς, και θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση έστω σε χαμηλότερους ρυθμούς». Περιμένουμε και μάλλον θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα ο δείκτης των θανάτων ανέφερε επίσης; ο κ. Τζανάκης, κάνοντας λόγο για 500 θανάτους ανά εβδομάδα. Νομίζω θα αρχίσουμε από αυτή την εβδομάδα να βλέπουμε λίγο χαμηλότερους θανάτους ανά ημέρα, 55 με 65 όχι 80 είπε.