X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Να παραπεμφθούν σε δίκη 21 άτομα στην υπόθεση Folli Follie προτείνει η εισαγγελέας

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εισηγήθηκε η εισαγγελέας Ε. Μιχαλοπούλου να παραπεμφθούν σε δίκη ο ιδρυτής Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο γιός και η σύζυγος του, καθώς και 18 συγκατηγορούμενοι τους για την υπόθεση των ανακριβών οικονομικών στοιχείων που εμφάνιζε η Folli Follie έως τις αρχές του 2018. Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε πως πατέρας και υιός Κουτσολιούτσος συγκρότησαν «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα» και διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη προσπάθησαν ή αποσκοπούσαν στο να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η τελική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για το αν και ποιοι θα παρεπεμφθούν σε δίκη.


Πρόταση παραπομπής 21 ατόμων ενώπιον του τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, στην υπόθεση Folli Follie.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η κα. Μιχαλοπούλου πρότεινε την παραπομπή σε δίκη του ιδρυτή Δημήτρη Κουτσολιούτσου, του γιό και της σύζυγο του, καθώς και 18 συγκατηγορούμενους τους για την υπόθεση των ανακριβών οικονομικών στοιχείων που εμφάνιζε η Folli Follie έως τις αρχές του 2018.

Με την ογκώδη πρότασή της 616 σελίδων, η κα. Μιχαλοπούλου ζητά συνολικά την παραπομπή σε δίκη 21 από τους 31 κατηγορούμενους. Μεταξύ των προσώπων που εισηγείται να δικαστούν, είναι και τέσσερα καταζητούμενα πρόσωπα, στελέχη του ασιατικού σκέλους του ομίλου. Για οκτώ κατηγορούμενους, η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή τους, ενώ για δύο ζητά να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω θανάτου. Παραπέμπει τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιο του Τζώρτζη για πέντε συνολικά κακουργήματα, που αφορούν απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, χειραγώγηση της αγοράς, συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία. Η πρόταση για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο ,επιπλέον, περιλαμβάνει παραπομπή για το αδίκημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου πρέπει να παραπεμφθεί για τα κακουργήματα της απάτης, νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και χειραγώγησης της αγοράς.

Η εισαγγελέας κρίνει ότι πατέρας και ο γιός συγκρότησαν «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα», από κοινού με τον οικονομικό επικεφαλής του ασιατικού σκέλους του ομίλου, με σκοπό την κατ’ εξακολούθηση τέλεση πλαστογραφίας και απάτης «υπό οποιαδήποτε συμμετοχική έκφανση, προς σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη ανάλογα με το ρόλο, τη δραστηριότητα και την ιεραρχική τους θέση, βλάπτοντας ή αποσκοπώντας να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ)».

Το επόμενο διάστημα η υπόθεση θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα κρίνει αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη, σε μια υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα.

Η πτώση του Βασιλιά από τον θρόνο

Η έρευνα για την εταιρεία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, με αρχικό υλικό μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη μη «παροχή αιτούμενων στοιχείων» που ζητήθηκαν από τη Folli Follie και η συνέχεια στην έρευνα έφερε στο φως μαύρες τρύπες δισ. ευρώ και περισσότερα από 700 χαμένα εκατ. ευρώ.  Το «διεθνές lifestyle fashion brand που δημιουργεί μόδα σε 31 χώρες με περισσότερα από 550 σημεία πώλησης παγκοσμίως», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας προκάλεσε βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2018, ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας στην οικογένεια Κουτσολιούτσου της Folli-Follie και σε επτά ακόμη πρόσωπα. Και οι δέκα είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί.

Ρεπορτάζ του Capital τον Μάρτιο του 2021, αποκάλυψε στοιχεία για εκείνους που έτρεξαν να καλύψουν το κενό της εταιρείας. «Η νέα εταιρεία ονομάζεται Up Trend συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και σκοπός της είναι η εισαγωγή και πώληση (χονδρικώς ή λιανικώς) ανδρικών, γυναικείων, παιδικών ειδών ένδυσης/υπόδησης και συναφών αξεσουάρ, ειδών ταξιδιού, τσαντών, ειδών δώρου, ψευδοκοσμημάτων, γυαλιών και γυαλιών ηλίου κ.ά. Μέτοχοί της είναι οι Καρέλλης Νικόλαος & Σία, Παύλος Καλαμαρίδης και Σία και η Sport & Fashion Freedom συμφερόντων των αδελφών Κυρκίνη που δημιούργησαν την e-food και η Unlimited Sport που συνδέεται με τον Σάμυ Φάις» εξηγεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας «προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών της OpsCo και της AssetCo, με έδρα το Λουξεμβούργο, στις οποίες θα μεταβιβαστούν η εμπορική δραστηριότητα των ιδιόκτητων σημάτων Folli Follie και Links of London και τα περιουσιακά στοιχεία της σημερινής εταιρείας αντίστοιχα. Η πρώτη θα είναι κατά 90% θυγατρική της δεύτερης, ο έλεγχος της οποίας θα ανήκει στους ομολογιούχους πιστωτές», ενώ οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η Folli Follie εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ από την Arena Investors, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας AIEF FF SPV, LP.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις