Έξι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας να συνεχιστούν οι επαναπροωθήσεις Αφγανών των οποίων έχουν απορριφθεί τα αιτήματα παροχής ασύλου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρώυτερς. Και αυτό παρά την διαρκή προέλαση των Ταλεμπάν.  

Από την συμφωνία με τον Τραμπ και με την αποχώρηση τμήματος των δυνάμεων των ΗΠΑ, οι Ταλεμπάν καταλαμβάνουν διαρκώς και άλλες περιοχές και είναι λογική και αναμενόμενη η ύπαρξη νέου ρεύματος προσφύγων προς τη Δύση. Γι’ αυτό ακριβώς και οι έξι χώρες μέλη – Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελλάδα – ζητούν να «μη σταλθεί λάθος μήνυμα» στους Αφγανούς που έχουν λόγο να ανησυχούν από την προέλαση αυτή (ένα μεγάλο μέρος τους συνεργάτες των δυτικών δυνάμεων που δρούσαν μέχρι σήμερα επί τόπου). 

«Η παύση των επαναπροωθήσεων στέλνει λάθος μήνυμα και είναι πιθανό να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται στην επιστολή που εστάλη την 5η Αυγούστου, σύμφωνα με το Ρώυτερς. «Γι’ αυτό και σας προτρέπουμε, και εσάς και τους συνεργάτες σας στην Κομισιόν, να εντατικοποιήσετε τις συνομιλίες με την Αφγανική κυβέρνηση έτσι ώστε οι επιστροφές των Αφγανών [στο Αφγανιστάν] να μπορούν να συνεχιστούν τους ερχόμενους μήνες». 

Ο υπουργός ασύλου και μετανάστευσης του Βελγίου, Σάμι Μαγντί, ανέφερε, δικαιολογώντας την επιστολή, ό,τι «το γεγονός ότι κάποιες περιοχές μιας χώρας δεν είναι ασφαλείς δε σημαίνει ότι κάθε κάτοικος αυτής της χώρας έχει αυτόματα το δικαίωμα προστασίας [απο την ΕΕ]». Αυτά ενώ μόνο τους τελευταίους μήνες είναι καταγραμμένο εσωτερικό προσφυγικό κύμα πάνω από 400.000 Αφγανών και πάνω από 4,5 εκατομμύρια αφγανοί έχουν καταφύγει σε τρίτες χώρες – κυρίως στο Ιράν και το Πακιστάν. Το μεγαλύτερο κύμα συνεχίζει να το δέχεται το Ιράν, το οποίο και φιλοξενεί αξιοπρεπώς όλους τους πρόσφυγες που δέχεται. 

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έλαβε και θα απαντήσει σύντομα στην επιστολή. Σε ερώτηση αν η Κομισιόν θεωρεί το Αφγανιστάν ασφαλή χώρα, ώστε να μπορούν να επιστραφούν εκεί οι αιτούντες άσυλο, απάντηση ότι «αυτό θα το αποφασίσουν οι χώρες μέλη». Προφανώς, οι έξι υπογράφοντες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, θεωρούν το Αφγανιστάν ασφαλή χώρα…

Η επιστολή έρχεται, σύμφωνα με το Ρώυτερς, διότι «πολλές χώρες μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα δημιουργήσουν νέα προσφυγική κρίση του μεγέθους εκείνης του 2015/16, όταν η χαοτική αύξηση άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή έφερε στα όρια τα συστήματα ασφαλείας και πρόνοιας και πριμοδότησε ακροδεξιές πολιτικές ομάδες». 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι από το 2015 έχουν ζητήσει άσυλο στην ΕΕ 570.000 Αφγανοί – ο συνολικός πληθυσμός της ασιατικής χώρας είναι κάτι λιγότερο απο 40 εκατομμύρια. Το 2020, όπως αναφέρουν, ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ 44.000 Αφγανοί, φέρνοντας το Αφγανιστάν στη δεύτερη θέση χώρας καταγωγής. 

 

Υγ το ThePressProject επικοινώνησε με τις σχετικές ελληνικές υπηρεσίες και αναμένει επιβεβαίωση του δημοσιεύματος για την συμμετοχή της Ελλάδας και σχόλιο.