«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Λιου υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, μέσω μίας σημαντικής ελάφρυνσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντησή του με τον Ντάισεμπλουμ, εκτός του χρέους, επί τάπητος βρέθηκε και η πρόοδος, όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. 

Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε πως χρειάζεται μακρά περίοδο χάριτος ώστε να αποκατασταθεί η «βιωσιμότητα» των δημοσιονομικών της Ελλάδας, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παραχωρήσει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις,  η διατήρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σημαίνει υπερβολική λιτότητα.

Αναφορικά με το Eurogroup της Τρίτης, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προγραμματίζει να συμμετάσχει, κάτι που θεωρείται ως ένδειξη ότι δεν αναμένεται συμφωνία. Το Ταμείο θα εκπροσωπήσει εκεί ο Πολ Τόμσεν.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας ενδέχεται να δοθεί παράταση ώς τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, με το Ταμείο να παραμένει εν τω μεταξύ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.