Ο κ. Μητσοτάκης, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, αναφέρθηκε στην κακοκαιρία Daniel, που πλήττει τη χώρα με ισχυρά φαινόμενα, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

«Σήμερα κάνω έκκληση στους πολίτες να υπακούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις όταν έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη να μας το επιβεβαιώσει, το επιβεβαιώνει η ζωή» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά:

«Κυρία πρόεδρε το φετινό καλοκαίρι μας τίμησε τις δύο όψεις του Ιανού. Από τη μία πολύ καλή τουριστική περίοδος από την άλλη όμως ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κρίσεων που αφορούν την πολιτική προστασία με πολύ δύσκολες πυρκαγιές η χάδια η πυρκαγιά στον Έβρο ήταν μεγαλύτερη καταγεγραμμένη που είχαμε στην πατρίδα μας και την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Και σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο φαινόμενο που τώρα είναι έντονα στη Μαγνησία και στο Βόλο και σε ολόκληρη την Θεσσαλία και κάνω έκκληση πολίτες να υπακούν στις εντολές της πολιτικής προστασίας αν η πολιτική προστασία τους ενθαρρύνει να μείνω στο σπίτι τους αυτό πρέπει να κάνουν.

Βέβαια ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα είδαμε και τις πλημμύρες στην Ισπανία πριν από λίγες ημέρες και το λέω αυτό διότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον αλλά το παρόν είναι εδώ δε χρειάζεται επιστήμη για να το επιβεβαιώσει το επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή.

Γι’ αυτό και το κράτος σε όλες τις εκφάνσεις μαζί με την συνεργασία των πολιτών πρέπει να γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό.

Είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε και θα στρέψουμε το βλέμμα στην αποκατάσταση των πληγέντων και θα βρεθώ την Παρασκευή στον Έβρο να εξαγγείλω άμεσα μέτρα στήριξης αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να δώσουμε στην φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί και ταυτόχρονα βέβαια να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό. Απαιτείται συστράτευση της κοινωνίας και του κράτους όλα τα επίπεδα. Διότι πια τα ανέμελα καλοκαίρια έτσι όπως τα ξέραμε η όπως υπήρχαν στο υποσυνείδητό μας θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια από δω και στο εξής θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που προέχει γιατί έχουμε μπροστά μας 24 δύσκολες ώρες, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περνάει μέσα από την συμμόρφωση με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας και όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κάποια καιρικά φαινόμενα που ξεπερνούν τις δυνατότητες του ανθρώπου να τα αντιμετωπίσει, όσα εργα και να κάνει κανείς όταν πέφτει τέτοιος όγκος νερού που είναι πρωτοφανής, παντού στον κόσμο συμβαίνει αυτό, θα έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Εγώ πραγματικά εύχομαι να μην επιβεβαιωθούν οι μετεωρολόγοι αλλά ξέρουμε ότι καθώς φαίνεται έχουμε μπροστά μας κάποιες πολύ δύσκολες ώρες μπροστά μας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι μια υποχρέωση, της Ευρώπης στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προϋπολογισμών, να διαθέσει περισσότερους πόρους. «Η Σλοβενία πήρε μία καθόλου μη ευκαταφρόνητη χρηματοδότηση κι εμείς θα ζητήσουμε για την περιοχή του Έβρου. Θέλω να γνωρίζουν οι μελισσοκόμοι κτηνοτρόφοι αγρότες και άλλοι ότι θα είμαστε κοντά τους ώστε να μείνουν στη γη τους και να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή την οποία υπέστησαν. Αν υπάρχει μία νότα αισιοδοξίας είναι ότι αυτό που συνέβη στη βόρεια Εύβοια, η οικονομική ζωή επανήλθε κι αυτό το κάνουμε και για την περιοχή του Έβρου».