Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, οι Eλβετοί ψηφοφόροι δέχθηκαν σήμερα με ποσοστό 72% να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ανακουφίσει τη Βέρνη και τις Βρυξέλλες, καθώς ένα «όχι» θα είχε καταστήσει ακόμη πιο εύθραυστες τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελβετία και την ΕΕ. «Οι συνέπειες [ενός “όχι”] θα ήταν το τέλος των συνθηκών Σένγκεν-Δουβλίνο για την Ελβετία», είχε προειδοποιήσει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, σε συνέντευξή της σε μέσα του ελβετικού ομίλου Tamedia, προσθέτοντας ότι η ζώνη Σένγκεν δεν είναι «μενού αλά καρτ». «Υπάρχει όμως μια συμφωνία και θα επιμείνουμε η Ελβετία να μην είναι σε θέση να επιλέξει ποιο κομμάτι της θέλει να σεβαστεί».

Στα υπόλοιπα δημοψηφίσματα της ημέρας, το 59% των ψηφοφόρων δέχθηκαν επίσης, όπως αναμενόταν, μια πρόταση που είχε στόχο να αυξηθούν οι δωρεές οργάνων με την υιοθέτηση ενός μοντέλου, βάσει του οποίου κάθε πολίτης θα θεωρείται πως έχει δώσει τη σχετική συγκατάθεσή του, εκτός αν έχει δηλώσει ρητά και επισήμως το αντίθετο. Επίσης, με ποσοστό 58% αποφάσισαν να υποχρεώσουν τις υπηρεσίες streaming, όπως οι Netflix Inc, Amazon και Disney, να επενδύουν στην ελβετική οπτικοακουστική βιομηχανία μέρος των εσόδων που πραγματοποιούν στην Ελβετία.

Η νέα κανονιστική ρύθμιση για τα οπτικοακουστικά μέσα, που φέρει την ονομασία Lex Netflix, θα υποχρεώσει τις πλατφόρμες του streaming να επενδύουν στην ελβετική εθνική παραγωγή το 4% του τζίρου που πραγματοποιούν στην Ελβετία, συμμετέχοντας σε παραγωγές ή πληρώνοντας ένα φόρο που θα χρησιμεύσει για τη στήριξη του κινηματογράφου.