Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέρκελ φέρεται να έχει βάλει δύο απαράβατους όρους, ώστε να αποδεχθεί η Γερμανία την μη περικοπή των συντάξεων. Ο πρώτος είναι να αποδειχθεί ότι παρά τη μη εφαρμογή του μέτρου επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και ο δεύτερος ότι δεν θα αποτελέσει η συγκεκριμένη εξαίρεση «αφετηρία» για μη εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ενήμερος για την απόφαση της Γερμανίας είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πληροφορίες για «στροφή» της Γερμανίας στο θέμα των συντάξεων έρχονται να επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποφυγή του μέτρου, τονίζοντας ότι «μέρα με τη μέρα πείθουμε όλο και περισσότερους».

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων επιβλήθηκε μετά το 2017 έπειτα από τις πιέσεις και τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ και ψηφίστηκε λόγω των εκλογών στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που ήθελαν το ΔΝΤ πρόγραμμα. «Μας εκβίασαν και μάλιστα ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε για να μπουν στο πρόγραμμα και τελικά δεν μπήκαν», είπε συμπληρώνοντας  ότι το σημαντικό είναι πως «Το σημαντικό είναι ότι πως «η κυβέρνηση δούλεψε, έβαλε στη μπάντα το χλευασμό της αντιπολίτευσης και δούλεψε για να πείσει ότι δεν χρειάζεται η περικοπή.». Δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε το πρώτο «πακέτο» των αντίμετρων, τα οποία στο σύνολό τους θα υλοποιηθούν σταδιακά έως και το 2022.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων (μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και υλοποίηση αντίμετρων, αντίστοιχα), όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019- 2022 για το 2019,  αποτυπώνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» (σ.σ. το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα αποσταλεί στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου).