Συνέντευξη στις Νεκταρία Ψαράκη & Γεωργία Κριεμπάρδη

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Σάμο την Τετάρτη 18 Μαίου διεξήχθη η δίκη του 25χρονου Αφγανού Ναδίρ, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της «έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο», με επ’ απειλούμενη ποινή τα 10 χρόνια κάθειρξης, επειδή η βάρκα στην οποία επέβαινε ο ίδιος μαζί με ακόμα 23 πρόσφυγες ναυάγησε με αποτέλεσμα τον πνιγμό του 6χρονου γιου του. Στο εδώλιο δίπλα του βρισκόταν ο 23χρονος, επίσης Αφγανός, Χασάν, αντιμέτωπος με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια που είχε ως αποτέλεσμα την επέλευση ενός θανάτου, του ανήλικου παιδιού του γιου του Ναδίρ.

Καλεσμένος της εκπομπής Κοινωνία Ώρα Press ο δικηγόρος του Χασάν, Αλέξης Γεωργούλης, σχολίασε την υπόθεση, μιλώντας για έναν άνθρωπο που «δεν τον άφησαν ούτε το παιδί του να πενθήσει». «Μιλάμε για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα» είπε, κατηγορίες που βάραιναν έναν πατέρα και όπως είπε ο δικηγόρος «απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στο παρελθόν τέτοια παρόμοια υπόθεση να κατηγορείται πατέρας και για αυτό το λόγο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από παγκόσμια Μέσα».

«Κατηγορήθηκε ένας πατέρας για τον θάνατο του 5χρονου παιδιού του. Μιλάμε για μία περίπτωση ανθρώπου που έφυγε από το Αφγανιστάν προκειμένου να διασώσει τον εαυτό του και το παιδί του, δε βγάζει νόημα όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει κι ευτυχώς είχαν την ψυχραιμία σήμερα οι δικαστές ν’ αντιληφθούν την πραγματικότητα» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «αυτό που θεωρούμε αυτονόητο δυστυχώς έχει γίνει ζητούμενο. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να κατηγορείς έναν πατέρα για τον θάνατο του παιδιού του που απειλείται κάτω από αυτές τις συνθήκες, ότι δεν μπορείς να τον περνάς από ανάκριση για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, αυτά είναι αυτονόητα… Δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που αυτά έχουν γίνει ζητούμενα, αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται έχοντας από πάνω τους πολύ βαριές κατηγορίες και μη μπορώντας να πάνε παρακάτω τη ζωή τους».

«Βλέπουμε πάρα πολλές φορές ανυπόστατα, διάτρητα κατηγορητήρια να φτάνουν στον πρώτο βαθμό και δεν έχει λογική… Αυτό που συμβαίνει πολλές φορές είναι να καταδικάζονται κιόλας οι άνθρωποι αυτοί, είναι κλασική περίπτωση όπως με τον Αμίρ Ζαχίρι και τον Ακίφ Ρασούλι».  «Υπάρχει συστηματική ποινικοποίηση των αιτούντων άσυλο και το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει πολλές φορές να δείξουν οι δικαστές μία παραπάνω επιείκεια, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις είναι δεμένα τα χέρια των ίδιων δικαστών που μπορεί υπό άλλες συνθήκες να ήθελαν να βοηθήσουν» τονίζει, κάνοντας λόγο για την «ευρωπαϊκή οδηγία που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον πραγματικό διακινητή -αυτόν που κερδοσκοπεί σε βάρος των προσφύγων- σε σχέση με τους άλλους πρόσφυγες που τυχαίνει να βρίσκονται στη βάρκα», πρόσφυγες που βρέθηκαν από ανάγκη ως έσχατη λύση για μια καλύτερη ζωή στο τιμόνι ή απειλήθηκαν από τους διακινητές με όπλο. «Από κει πρέπει να ξεκινήσουμε, η ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να αλλάξει που ενσωματώνεται στον εθνικό μας νόμο» προσθέτει.

Άξιο σχολιασμού στη σημερινή δίκη το γεγονός ότι ο εισαγγελέας  εισηγήθηκε να μην καταθέσει ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος. «Ο Ιάσονας δεν κατέθεσε παρόλο που μπορούσε να εισφέρει πολλά. Στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι που καλούνται ως εμπειρογνώμονες καταθέτουν κανονικά χωρίς να υπάρχει κάποιο κόλλημα. Αν υπάρχει κάποιο πολιτικό υπόβαθρο πίσω από τη σημερινή απόφαση των δικαστών να μην εξεταστεί ως μάρτυρας ο Αποστολόπουλος, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω» επισημαίνει ο κ. Γεωργούλης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως «ο ίδιος εισαγγελέας είχε επιτρέψει στον Σάσα στην περίπτωση της Σύρου να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας και σήμερα είχε την αρνητική εισήγηση να μην καταθέσει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος».

«Ο πατέρας του 5χρονου παιδιού που έφυγε έχει καταθέσει αναφορά κατά του ελληνικού λιμενικού» καταλήγει ο κ. Γεωργούλης για τη συγκεκριμένη υπόθεση που γεννά πολλά ερωτηματικά για τις ευθύνες του λιμενικού και των Αρχών.