του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Ο Στεφάν αναφέρει πως «στις 4 Μαΐου το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποστολής “στρατιωτικο-τεχνικής υποστήριξης” στην Ουκρανία. Μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου υπήρξε διαμαρτυρία εναντίον της απόφασης και πίσω από το κοινοβούλιο υπήρξε φιλοουκρανική διαδήλωση υπέρ της αποστολής όπλων στο καθεστώς του Κιέβου. Στη συνέχεια, οι φιλοουκρανικοί προσπάθησαν να βανδαλίσουν το μνημείο του σοβιετικού στρατού στη Σόφια τοποθετώντας την ουκρανική σημαία πάνω του (ίσως είδατε βίντεο σχετικά με αυτό στο προφίλ μας στο YouTube). Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι οι υπερασπιστές του μνημείου ήταν πολύ περισσότεροι και αυτό δεν συνέβη».

Παρόλα αυτά, «την επόμενη μέρα (5 Μαΐου) οι φιλοουκρανοί (φιλελεύθεροι, ναζιστές και ακτιβιστές ΜΚΟ) προσπάθησαν και πάλι να βανδαλίσουν το μνημείο. Οι σύντροφοί μας πήγαν και πάλι να υπερασπιστούν το μνημείο του Κόκκινου Στρατού. Και πάλι ήμασταν περισσότεροι από τους φιλοουκρανικούς, οπότε αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Ωστόσο, ένας από τους συντρόφους μας δέχτηκε επίθεση όταν ήταν μόνος του (10 εναντίον 1!) κοντά στο μνημείο από μια ομάδα ναζί, η οποία φορούσε σύμβολα του τάγματος Aζόφ. Τον χτύπησαν στο κεφάλι και τον απείλησαν. Τον πίεσαν να πει: “Δόξα στην Ουκρανία”, αλλά δεν το έκανε. Είναι καλά και ενθαρρύνει τον κόσμο να συμμετάσχει στις επόμενες διαδηλώσεις για την υπεράσπιση του σοβιετικού μνημείου και στον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου».

Ο Στεφάν καταγγέλλει ότι «αυτές τις μέρες υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις από φιλοουκρανικούς νεοναζί, μεταξύ άλλων και εναντίον ηλικιωμένων. Όλα αυτά συμβαίνουν με τη σιωπηλή υποστήριξη των αρχών. Ανεξάρτητα από αυτό, ο λαός συνεχίζει να αγωνίζεται κατά της εμπλοκής της Βουλγαρίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία και κατά των νεοναζιστικών επιθέσεων στη χώρα». Ενδεικτικά, μας παρέθεσε «βίντεο με επίθεση φιλοουκρανικών σε έναν ηλικιωμένο άνδρα στο υπόγειο του πανεπιστημίου της Σόφιας (στο κέντρο της Σόφιας!)»:

Αναφέραμε στον Στεφάν πως στην Ελλάδα, έχουμε αναφορές ότι ομάδες Ουκρανών εθνικιστών δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώνουν φυσικές επιθέσεις. Πρόσφατα επιτέθηκαν σε μια αυτοκινητοπομπή κατά της ρωσοφοβίας, καθώς και σε μια γυναίκα από τη Ρωσία. Τον ρωτήσαμε αν έχουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα ακροδεξιών Ουκρανών ή ακόμα πρώην μελών του Αζόφ στην Βουλγαρία. Ο ίδιος μας απάντησε ότι στις «διαδηλώσεις των δύο τελευταίων ημερών υπήρχαν και Ουκρανοί. Οι Βούλγαροι ναζί έχουν επαφή και συνεργασία με το τάγμα Αζόφ από πριν τον πόλεμο, κάποιοι από αυτούς πήγαν στην Ουκρανία. Ουκρανοί “πρόσφυγες” ήρθαν με πολυτελή αυτοκίνητα και δημιουργούν σκηνές σε κάποια σημεία με προκλητική συμπεριφορά. Δεν έχουμε έγκυρες πληροφορίες για τη δραστηριότητα των μελών του Αζόφ στη Βουλγαρία, αλλά το περιμένουμε στο μέλλον σίγουρα».

Τέλος, ο Στεφάν μας ενημέρωσε πως «στις 9 Μαΐου θα γίνει πορεία της “Αθάνατης Στρατιάς”, όπως στη Ρωσία, με εικόνες παρτιζάνων, αντιφασιστών βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κ.λπ. Μαζί με αυτό θα γίνει και αντιπολεμική πορεία, κατά της εμπλοκής της Βουλγαρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Περιμένουμε πολύ κόσμο και επίσης προβοκάτσιες από ναζιστές, φιλελεύθερους, Ουκρανούς κλπ». «Θα είμαστε επίσης σε επιφυλακή γύρω από το σοβιετικό μνημείο. Οι φιλοουκρανοί θα προσπαθήσουν να του επιτεθούν ξανά, ειδικά στις 8-9 Μαΐου. Πιθανώς θα οργανώσουμε περιπολίες γύρω από το μνημείο για όλη τη νύχτα 8-9 Μαΐου για να το προστατεύσουμε», καταλήγει.