Μεγαλύτερη εφεδρεία, μείωση του κράτους, νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και ειδικά μισθολόγια ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα του μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα έχει ήδη ξεκινήσει με την ελληνική κυβέρνηση και τα 7 δισ. ευρώ θα αναφέρονται ρητά στο νέο Μνημόνιο. Εκτιμάται ότι περίπου 2 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από τα ειδικά μισθολόγια, τα προνοιακά επιδόματα, παρεμβάσεις στα φάρμακα και στη νοσοκομειακή δαπάνη.
Ωστόσο, απομένουν ακόμη 5 δισ. ευρώ, τα οποία πιθανότατα θα προέλθουν από επέκταση της εφεδρείας, απολύσεις και στον στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, εκ νέου αποκρατικοποιήσεις και αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού.
Κομβικό σημείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι ο Ιούνιος. Τότε, θα οριστικοποιηθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο μεσοπρόθεσμο που θα καταγράφει ένα προς ένα τα επιπλέον μέτρα. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναθεωρηθούν περαιτέρω οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά, καθώς και δεν θα επιβαρυνθεί το κλίμα στην ευρώζωνη, εν μέσω εντεινόμενων εκτιμήσεων για επέκταση της κρίσης χρέους και ογκούμενων πιέσεων για ταχύτερη λήψη δραστικών μέτρων.
Ύφεση 6,1% για την Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ
Τα 7 δισ. ευρώ που καλείται να εξοικονομήσει η κυβέρνηση πιθανότατα να μην αποδειχθούν αρκετά εφόσον επαναπροσδιοριστούν οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, όπως επίσης για την ύφεση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αρνητικές είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, καθώς στην τελευταία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπεται ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένει η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας.
Το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ η επιστροφή σε «αναιμική ανάπτυξη» –μόλις 0,5%– θα γίνει το 2013, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
«Οι κίνδυνοι για το outlook είναι σοβαροί και παραμένουν καθοδικοί», αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του και προειδοποιεί πως «οποιαδήποτε εξασθένηση της απόφασης των αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής θα αύξανε τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών».