Προηγήθηκε συγκέντρωση στις 10:00π.μ. στον ΗΣΑΠ Πειραιά και πορεία ως την πλατεία Κοραή, ετά από απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, στην οποία συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αντιπροσωπείες σωματείων από μια σειρά κλάδους και μαζικών φορέων, καθώς και η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια.

Τα αιτήματα των εργαζόμενων που είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ατυχήματος πριν τη νέα τραγωδία είναι:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους».

Με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικοί φορείς από πολλούς κλάδους τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος:

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα φωνάζουν αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα άλλος ένας συνάδελφος να προστεθεί στην -δυστυχώς- μακρά λίστα των εργατικών δυστυχημάτων, και δύο ακόμη συνάδελφοι να τραυματιστούν» αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, που τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων.

«Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φέρνοντας με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια, το μεγάλο κενό της χώρας μας στην απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, ελέγχων και απόδοση ευθυνών» προσθέτει και καταλήγει:

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα, ώστε να μπει επιτέλους τελεία στην λίστα των νεκρών εργατών».

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) σε ανακοίνωσή της εκφράζει «τη θλίψη μας για άλλον ένα νεκρό εργάτη που προστέθηκε χθες στον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Καταγγέλλουμε ότι παρά τις προειδοποιήσεις των σωματείων, παραμένουν εγκληματικά ελλιπή τα μέτρα προστασίας, μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας και την ανυπαρξία ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Ο δήθεν επίγειος παράδεισος που εξασφάλισαν για τους εργαζόμενους μετράει άλλο ένα εργατικό ατύχημα με ένα νεκρό και δυο σακατεμένους εργάτες».

«Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν να κάνουν υποχρεωτική την εφαρμογή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά την υποχρέωση της εργοδοσίας να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για να μη γυρνάνε σε φέρετρα οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους. Εκεί ο πρωθυπουργός είδε «χαμογελαστά πρόσωπα», λογικά τους εργολάβους και τους εφοπλιστές που συσσωρεύουν κέρδη. Αυτή είναι η ανάπτυξη τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζόμενων της ζώνης για τα δίκαια αιτήματά τους» προσθέτει.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί εξοργιζόμαστε κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία μας νεκρούς ή σοβαρά τραυματισμένους εργάτες λόγω της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες αρχές. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για δουλειά με δικαιώματα, συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, εντατικοποίηση των ελέγχων με ευθύνη του κράτους και της επιθεώρησης εργασίας.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» καταλήγει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ «εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν συνάδελφο και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Οι καταγγελίες των σωματείων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη-ΝΖ είναι πολλές όλο το προηγούμενο διάστημα, οι κινητοποιήσεις διαρκείς για αύξηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία. Οι αρμόδιοι όμως έχουν κλειστά τα αυτιά και τα μάτια και «πέφτουν από τα σύννεφα» αφού όμως έχει συμβεί το μοιραίο».

«Τα στοιχεία για τον πολύ υψηλό αριθμό των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι αδιάσειστα! Η απουσία έλεγχων, η αδιαφορία των αρμοδίων, η έλλειψη πολιτικών που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους είναι ολοφάνερα σημάδια ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ευελιξία και η επισφάλεια στην εργασία είναι αιτίες που αυξάνουν τους κινδύνους και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους συναδέλφων» συμπληρώνει και καταλήγει:

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στη ΝΖ και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Η υγεία και οι ζωές μας δεν μπαίνουν σε κανένα ζύγι, είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε».