Παρά την πίεση που δημιουργεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν, το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. μετέθεσε για ακόμα μια φορά για αργότερα τις  αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν ουσιαστικά τους Αφγανούς –που επιθυμούν να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν– να παραμείνουν στη χώρα τους. «Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφύγει μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση και απειλές για την ασφάλειά της» δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, όπως δημοσιεύει το Associated Press.

Η επίτροπος δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει «στοχευμένες λύσεις» για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας πως θα συνεχιστεί η συνεργασία και ο συντονισμός με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη, για τη σταθεροποίηση της περιοχής και για να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ευάλωτους πληθυσμούς». Εξάλλου, η Ε.Ε., όπως υπογράμμισε, θα συμμετάσχει και θα ενισχύσει τη στήριξή της προς τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου να ενισχυθούν οι ικανότητές τους να παρέχουν προστασία, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες υποδοχής και βιώσιμα μέσα διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής.

Μάλιστα, η ΕΕ στοχεύει στην «προστασία των εξωτερικών συνόρων», τονίζουν οι υπουργοί Εσωτερικών στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά το έκτακτο συμβούλιο για το Αφγανιστάν. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, με την υποστήριξη του Frontex, παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αποτρέψουν μη εξουσιοδοτημένες εισόδους και να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο. Θα πρέπει να διενεργούνται κατάλληλοι έλεγχοι ασφαλείας, μεταξύ άλλων μέσω σχετικών βάσεων δεδομένων της ΕΕ, καθώς και εγγραφή στο Eurodac» προσθέτουν.

«Απαιτείται συνεργασία με τους γείτονες του Αφγανιστάν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του εκτοπισμού στην περιοχή. Αυτονόητη η στήριξη των όμορων χωρών του Αφγανιστάν», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.