Σε άλλη μια απευθείας ανάθεση προχώρησε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, γνωστή μεταξύ άλλων και για τις απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε παράξενες, άσχετες με την ανάθεση εταιρείας αλλά και σκιώδη κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα η Σοφία Νικολάου από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχει βάλει την υπογραφή της σε συμβάσεις συνολικού ύψους 1.747.935,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, από την εξέταση των οποίων προέκυπταν ακόμα και ανατιμήσεις 454%, ενώ απευθείας αναθέσεις πραγματοποιήθηκαν και σε εταιρείες νεοσύστατες με μια εξ αυτών να συστήνεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν την ανάθεση. Σε άλλη περίπτωση την ανάθεση έλαβε παντοπωλείο.

Σκιές και ερωτήματα πάνω από τις απευθείας αναθέσεις της Νικολάου σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Documento, η νέα ανάθεση της Σοφία Νικολάου έγινε στις 4 Δεκεμβρίου και αφορά τη προμήθεια «προστατευτικών μασκών προσώπου πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 (91.300 τεμαχίων προστατευτικών μασκών προσώπου πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 με λαστιχάκι πίσω από το αυτί) για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης της χώρας και του ΙΑΑΑ Βόλου στην εταιρεία NEW OPTICAL SOLUTIONS Ε.Ε.». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το κόστος της προμήθειας ανέρχεται σε 147.102,56 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%, ενώ η κάθε μάσκα κοστολογείται στα 1,52 ευρώ.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως η λιανική ηλεκτρονική αγορά αυτού του τύπου μασκών κοστολογείται περίπου στα ίδια χρήματα με την κοστολόγηση που έκανε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής για χονδρική πώληση σχεδόν 100 χιλιάδων μασκών αυτού του τύπου. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα στην αγορά κυκλοφορούν μάσκες ΚΝ95 που κοστίζουν ακόμα και 1,05 ή 1,20 ευρώ η κάθε μία.