Σε ομιλία της στη Ευρωκοινοβούλιο, τον Δεκέμβριο, η Ρομπέρτα Μέτσολα, που παρουσίασε πακέτο 14 μέτρων για την μεταρρύθμιση του θεσμού και την αντιμετώπιση των ξένων επεμβάσεων, είπε ότι δεν θα υπάρξει «επ’ ουδενί ατιμωρησία» για όσους παραβίασαν τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Και διαβεβαίωσε ότι «κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν θέσει ως όπλα ΜΚΟ, συνδικάτα, ιδιώτες, βοηθούς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις διαδικασίες μας».

Εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρομπέρτα Μέτσολα καθυστέρησε τόσο πολύ να δηλώσει δώρα και ταξίδια, δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ότι ο πρόεδρος του Σώματος δεν υποχρεούται να το κάνει, «για λόγους πρωτοκόλλου και ασφαλείας», αλλά η Μέτσολα επέλεξε να συμμορφωθεί με τον κανόνα στο οποίο υπόκεινται οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, «για να δώσει το καλό παράδειγμα, χάριν διαφάνειας» και στο εξής θα το κάνει πάντα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κοινοβουλευτικούς κανόνες, οι ευρωβουλευτές υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα «το αργότερο την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται της τελευταίας ημέρας» κάθε ταξιδιού που χρηματοδοτήθηκε εν όλω ή εν μέρει από τρίτο μέρος. Τα ταξίδια, που δηλώθηκαν με καθυστέρηση αρκετών μηνών, περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στο Ισραήλ στις 22-24 Μαΐου που πληρώθηκε από το ισραηλινό κράτος, ένα ταξίδι στο Νταβός τον Μάιο που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Victor Pinchuk, ταξίδι στην Κοπεγχάγη στις 10 Ιουνίου που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Alliance of Democracies και ένα ταξίδι στην Beaune τον Οκτώβριο που πληρώθηκε από την Αδελφότητα των Ιπποτών του Tastevin.

Επίσης, εκπρόσωπος της Μαλτέζας ευρωβουλευτή παραδέχτηκε επιπλέον στη Le Soir ότι «ίσως» το εισιτήριο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για τον τελικό του Champions League στο Παρίσι στις 28 Μαΐου πληρώθηκε από την UEFA.

Σήμερα επίσης, η επίσης βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ανέφερε ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα παρέλειψε να δηλώσει εντός της απαιτούμενης προθεσμίας μια σειρά από δώρα, μεταξύ των οποίων μια σαμπάνια, ένα σαλάμι, ένα φουλάρι, ένα μπλε αγαλματίδιο που αναπαριστά ένα πρόβατο, ένα βιβλίο με τίτλο «La Martinique d’antan» και άλλα διαφορετικά αντικείμενα. Τα δώρα αυτά επίσης προσφέρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και καταγράφηκαν σε δημόσιο φάκελο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου 2023.