Ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις σε μία περιοχή στη δυτική Ουκρανία, κοντά στην πόλη Λβιβ, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, προκάλεσε σοκ την Κυριακή στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας μία νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου. Αφενός με τις νέες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας- Ουκρανίας, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξια αυτή τη φορά και αφετέρου με επαφές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ είναι πάντα ενεργή η μεσολάβηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ, ο οποίος συνομιλεί και με Μόσχα και με Κίεβο, ενώ στο τραπέζι είναι και οι πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών Μακρόν και Σολτς.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος και να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά, δεν δείχνει απίθανος όσο περνούν οι μέρες. Οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στο νότο φαίνεται να διαψεύδονται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ανάφλεξη, που να εμπλέξει άμεσα και τη Δύση.

Ο ρωσικός βομβαρδισμός έγινε σε ουκρανική στρατιωτική βάση στην περιοχή του Λβιβ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134 ανέφερε το Κίεβο. Εκπαιδεύονταν σε αυτή μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους, όπως είπε ο Πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ. Βρίσκονταν εκεί και μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο. Σημειωτέον ότι το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει πως οι νηοπομπές που μεταφέρουν ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.

 

Λίγο μετά τον βομβαρδισμό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σημείωσε δραματικά ότι «δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO». Ο Ζελένσκι τόνισε πως είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες του NATO ότι «εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτή θα ξεκινούσε πόλεμο». Ζήτησε και πάλι από το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι «θέμα χρόνου οι ρωσικές ρουκέτες να πέσουν στα σπίτια πολιτών των χωρών μελών της Συμμαχίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τον ρωσικό βομβαρδισμό στην ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, λέγοντας ότι «η επίθεση τόσο κοντά σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δημιούργησε το φάντασμα ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να συρθεί σε πόλεμο και είχε συμβολισμό που αναζωογόνησε τους παλιούς ανταγωνισμούς του Ψυχρού Πολέμου, απειλώντας να ξαναγράψει τους τρέχοντες κανόνες της παγκόσμιας ασφάλειας».

Ο Μπλίνκεν συνομίλησε και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, δίνοντας έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός.