Για τη νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας». Η συνεδρίαση διήρκησε δύο ώρες και προήδρευσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τοποθετήθηκε για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στην ουσία της αναδιοργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Real.gr, το σχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων εγκρίθηκε τελικά με ευρύτατη διακομματική συναίνεση, καθώς μαζί με την Νέα Δημοκρατία το υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και του κόμματος του Βελόπουλου. Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχέδιο, ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών». Πλέον αναμένεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για την τελική έγκριση του σχεδίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο αφορά σε σενάρια πιθανών κρίσεων, ενδεχόμενα ρίσκα, συντηρήσεις, αναβαθμίσεις, κατανομή δυνάμεων καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα για την περίοδο 2020 – 2034, ενώ η νέα δομή περιλαμβάνει και την ενιαία Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στην οποία θα υπάγονται οι Ειδικές Δυνάμεις Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Επίσης, όπως μεταφέρεται, προβλέπεται η δημιουργία νέων πολυδύναμων μονάδων με επάνδρωση άνω του 80% μαζί με την συγχώνευση ή κατάργηση στρατοπέδων, με σκοπό όπως αναφέρεται, την μείωση του χρόνου αντίδρασή τους σε ενδεχόμενη κρίση. Πάντως, όπως σχολιάζουν ιστοσελίδες στρατιωτικού περιεχομένου όπως το militaire.gr, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται αντίστοιχα σχέδια.

Παράλληλα, όπως μεταφέρουν συστημικά ΜΜΕ, το υπουργείο Άμυνας εμφανίζεται να έχει καταλήξει στην αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, με τη σημείωση πως αυτή θα αφορά όσους «επιλέγουν» να υπηρετήσουν σε αστικά κέντρα στην ενδοχώρα, ενώ όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριο θα κάνουν θητεία εννέα μηνών.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα σχέδια Μητσοτάκη για στράτευση των νέων στα 18 συναντούν δύο σημαντικά εμπόδια, καθώς από τη μία οι νέοι που επιθυμούν να σπουδάσουν θεωρείται «αγκάθι», αλλά και από την άλλη, το κόστος της στράτευσης χιλιάδων ανθρώπων αναμένεται να είναι βαρύ. Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν πως αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας μέχρι τα οποία κάποιος μπορεί να πάρει αναβολή στράτευσης.