«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα –την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη» είπε στην κρατική τηλεόραση, ενώ όπως έκανε γνωστό η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ «λόγω του κινδύνου στις διαδρομές σήμερα, 22 Απριλίου, δεν θα λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι». «Σε όλους αυτούς που περιμένουν να απομακρυνθούν: κάντε υπομονή, παρακαλώ κάντε κουράγιο!» έγραψε η Βερεστσούκ στο Facebook.

Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να μην εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, το τελευταίο προπύργιο Ουκρανών μαχητών στη Μαριούπολη. Αντ’ αυτού τους είπε να το σφραγίσουν ώστε ακόμη και μια “μύγα” να μην μπορεί να ξεφύγει και λέει ότι η Ρωσία έχει τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης-λιμάνι στην Αζοφική.

Ομαδικός τάφος στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, νέες δορυφορικές εικόνες φαίνεται να απεικονίζουν ομαδικούς τάφους κοντά στη Μαριούπολη.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι ρωσικά φορτηγά περισυνέλλεγαν πτώματα από τους δρόμους της πόλης και τα μετέφεραν στο κοντινό χωριό Μάνμπους. Σύμφωνα, πάντα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, έπειτα τα έριξαν σε ένα μεγάλο ομαδικό τάφο, δίπλα στο παλιό νεκροταφείο της περιοχής. Ο Μποϊτσένκο δήλωσε ακόμα ότι έτσι η Ρωσία κρύβει τις αποδείξεις για τα «βάρβαρα» εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη.

Οι τάφοι αυτοί θα μπορούσαν να χωρέσουν έως και 9.000 νεκρούς, δήλωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμαρχος υπολόγισε ότι περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να επιτίθενται στην πόλη. Τα περισσότερα πτώματα έχουν πλέον απομακρυνθεί, είπε, ενώ μερικά πετάχτηκαν σε κινητά κρεματόρια.

Αργότερα, την Πέμπτη, η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δημοσίευσε εικόνες ενός ομαδικού τάφου στην ίδια περιοχή. Ο χώρος είχε επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να περιέχει περισσότερους από 200 νέους τάφους, είπε η Maxar.

Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων, αλλά ανέφερε ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

Εντείνονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουγκάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.