Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Mupyong-ni και ταξίδεψε περίπου 1000 χλμ πριν εκτοξεύσει στα ύδατα στα ανοιχτά της ιαπωνικής ακτής, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο συνεργάζεται με τους εταίρους της διαμεσολάβησης σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση.

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) προσδιόρισε ότι η εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική.

«Η δέσμευσή μας για την υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ιαπωνίας, ενόψει αυτών των απειλών, παραμένει σθεναρή. Παραμένουμε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας από οποιαδήποτε επίθεση ή πρόκληση», δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη νέα εκτόξευση του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η εκτόξευση συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η ΕΕ προτρέπει σθεναρά την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».

«Αναμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, (και) να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα», προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.