«Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00» , ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.
Χθες Σάββατο μια αντίστοιχη προσπάθεια χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί λόγω των παραβιάσεων της εκεχειρίας, για τις οποίες Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλούσε, χθες, από ένα υπόγειο μέσω μιας κακής τηλεφωνικής σύνδεσης με όποιον ήταν διατεθειμένος να ακούσει για την πολιορκία της πόλης από τον ρωσικό στρατό. Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί, δήλωσε.
«Μας καταστρέφουν», κατήγγειλε στο Reuters στη διάρκεια βιντεοκλήσης, με τον ήχο των εκρήξεων να ακούγεται στο βάθος.
Ο Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι βασική του προτεραιότητα τώρα είναι να βοηθήσει πολλούς από τους 400.000 ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από την πόλη.
Οι περισσότεροι κοιμούνται σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς, που μαίνονται εδώ και έξι ημέρες. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
«Εργάζονται μεθοδικά για να αποκλείσουν την πόλη», τόνισε ο 44χρονος δήμαρχος από το υπόγειο το οποίο έχει μετατρέψει σε γραφείο του.
«Δεν μας δίνουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς, διότι δεν σταματά ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε.
Όπως πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης, ο Μποϊτσένκο δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του που βρίσκονται στην πόλη καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τους.
Ο γιος του υπηρετεί κάπου στη γραμμή του μετώπου, όμως η μητέρα του και οι γιαγιάδες του, όπως και η οικογένεια του αδελφού του βρίσκονται στα καταφύγια της Μαριούπολης.
«Δεν μπορώ καν να πάω εκεί να δω αν είναι ζωντανοί, γιατί δεν σταματά ο βομβαρδισμός», εξήγησε.
Πολλοί άμαχοι στη Μαριούπολη επιθυμούν απεγνωσμένα να φύγουν. Όμως η χθεσινή εκκένωση της πόλης αναβλήθηκε καθώς δεν τηρήθηκε η εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει Μόσχα και Κίεβο, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.
Ο Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη όσοι το επιθυμούν ήταν η πρώτη αχτίδα ελπίδας μετά τη ρωσική εισβολή.
Ωστόσο οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα μισά από τα λεωφορεία που είχε οργανώσει η ομάδα του για την απομάκρυνση των αμάχων.
«Μας είπαν ψέματα κι επιπλέον την ώρα που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να πάνε σε αυτούς τους διαδρόμους, ξεκίνησε και πάλι ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε ο Μποϊτσένκο, περιγράφοντας τον φόβο και την οργή των κατοίκων της Μαριούπολης που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα καταφύγια.
Σήμερα οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί νέα εκκένωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00, ενώ η νέα κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί εκπνέει στις 21:00. Εξάλλου τόσο ο Μποϊτσένκο όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται η Μαριούπολη έχουν ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταλάβει την πόλη.
Η κατάληψη της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς συνδέει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με τις περιοχές που ελέγχουν οι Ουκρανοί, φιλορώσοι αντάρτες στα ανατολικά.
Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται σε περιοχές-κλειδιά της Ουκρανίας, ενώ στο Κίεβο πριν από λίγο ήχησαν σειρήνες. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα. Η Ουκρανία από την πλευρά της δήλωσε ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, οι πόλεις Σούμι και Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.
Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τo Χάρκοβο και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. Χωρίς θέρμανση, ύδρευση και ηλεκτροδότηση έχουν μείνει και οι κάτοικοι της Μαριούπολης.
Οι Ρώσοι επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου προειδοποίησε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.
Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.
Περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Πολωνία από το 1,6 εκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία,για γειτονικές χώρες. Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ μιλούν για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχουν αντιμετωπίσει. Πλέον δημιουργούνται και νέες δομές διαβίωσης προσφύγων, στην πρωτεύουσα Βαρσοβία και στην Κρακοβία.