Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ατολμία και ανικανότητα να πατάξει την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια, μέσω ανάρτησης του στο Facebook. Όπως ανέφερε ότι η κυβέρνηση «και δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει – λόγω της ιδεοληψίας της – να προστατέψει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο νόμος Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ, που επανέφερε με εντελώς ασύδοτο τρόπο το άσυλο, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άνδρα ανομίας».
 
Στην ίδια ανάρτηση κάνει λόγο για ντροπιαστική κατάσταση» που δεν μπορεί άλλο να συνεχισθεί και προσθέτει ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Και, όταν λέω όλοι, εννοώ και τις πανεπιστημιακές αρχές. Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται ούτε δια της ανοχής, ούτε πόσο μάλλον της σιωπής. Χρειάζονται άμεσες δράσεις και η Ν.Δ. θα αναλάβει και θα στηρίξει σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση», εξηγεί ο πρόεδρος της ΝΔ.


 
Τέλος σημειώνει πως «ένας από τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων. Σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα με την αυτονόητη διασφάλιση της ελευθερίας της άποψης. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει άσυλο και όχι η σημερινή κατάντια που επέτρεψε η κυβέρνηση μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άσυλο εγκληματιών».

ΥΠΠΕΘ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΛΑΣ

Στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη απάντησε με ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας όπου επισημαίνει πως πρόσφατα έχει νομοθετήσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων το οποίο επιτρέπει τη συνεργασία με την αστυνομία ενώ κάνει ξεκάθαρο πως υπήρχε παρέμβαση της αστυνομίας στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στο πλαίσιο εξιχνίασης υποθέσεων παραβατικότητας.
 
«Πρόσφατα έχει νομοθετήσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις στις διοικήσεις τους να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων σε συνεργασία -όπου αυτό απαιτείται- με την Ελληνική Αστυνομία. Άλλωστε, η ίδια η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου αναφέρεται στη σύλληψη των υπόπτων και στην εξιχνίαση υποθέσεων παραβατικότητας στον συγκεκριμένο χώρο από την ΕΛΑΣ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο.
 
«Το έχουμε ξαναπεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μία πολύ συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική. Όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει, το πρώτο του μέλημα θα είναι να καταργήσει όσους νόμους ψηφίστηκαν επί υπουργίας του κ. Μπαλτά, του κ. Φίλη και του σημερινού υπουργού. Με τέτοιες δηλώσεις, υπάρχει περίπτωση να τον πάρει κανείς στα σοβαρά όταν αναφέρεται σε οτιδήποτε έχει σχέση με την εκπαίδευση;» καταλήγει το υπουργείο.
 

 

Είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια ζητά η ΝΔ
 

Παρόμοια θέση εξέφρασε και η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Καραμέως η οποία τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν κρούσματα βίας και στάθηκε στην πολιτική βούληση που θα πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση» διερωτώμενη «τι μήνυμα περνάς όταν καταργείς την ομάδα ΔΕΛΤΑ ή δεν επιτρέπεις την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια».
 
«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστήμια. Για να συλλάβουν όσους διαπράττουν αδίκημα, έπρεπε να το μάθει ο πρύτανης, να ενημερώσει τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου, να συζητήσουν αν είναι κακούργημα ή πλημμέλημα και μετά να ενημερώσουν την αστυνομία» είπε η Ν. Καραμέως.