Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, ο δράστης της δολοφονίας, Δημήτρης Βέργος, ξυλοκόπησε άγρια την 26χρονη κοπέλα, καθώς διαπίστωσε στο κορμί της μώλωπες που προηγήθηκαν της πτώσης της από τα βράχια. Αφού την ξυλοκόπησε και εκείνη δεν μπορούσε να αντιδράσει, εκείνος φέρεται να την πήρε από το έδαφος και την έσυρε στα βράχια, και ακολούθως την πέταξε στα βράχια.

Όπως αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση, η Γαρυφαλιά είχε χτυπηθεί με γροθιές από τον 30χρονο, πριν καταλήξει στη θάλασσα, όπου πέθανε από πνιγμό, αφού ήταν ακόμα ζωντανή. Οι εκδορές στο σώμα της προήλθαν από το σύρσιμο στα βράχια, πριν εκείνος την πετάξει στη θάλασσα.

Το βράδυ της Τετάρτης, ενόψει της κατάθεσης της Πέμπτης στον ανακριτή, ο 30χρονος ζήτησε και μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Κέντρο Υγείας της Νάξου. Εκεί, αφού του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, οι γιατροί έδωσαν την άδειά τους για να λάβει εξιτήριο και να οδηγηθεί το πρωί της Πέμπτης κανονικά στα δικαστήρια. Πληροφορίες που μετέδωσαν συστημικά μέσα ενημέρωσης θέλουν τον δολοφόνο να επιχείρησε να κρεμαστεί στο κελί του με ένα σεντόνι, δίχως να έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κατά την κατάθεσή του στον ανακριτή, ο δράστης επρόκειτο να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του, ενώ αναμένεται να ζητήσει εξέταση από ειδικό, επικαλούμενο ψυχική νόσο, για την οποία η υπεράσπισή του υποστηρίζει πως προϋπήρχε. Ακολούθως θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, και έπειτα θα αποφασιστεί η ποινική μεταχείριση που θα του επιφυλάξουν.

Σημειώνεται πως σε δήλωσή του ο δικηγόρος της οικογένειας της 26χρονης, Αλέξης Κούγιας, αναφέρθηκε στις αιτιάσεις περί ψυχικής νόσου του 30χρονου, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

«Να προσέξουν πάρα πολύ τόσο ο δράστης του εγκλήματος εις βάρος της αείμνηστης θυγατέρας των εντολέων μου όσο και ο συνήγορός του, γιατί τους ίδιους κωμικούς ισχυρισμούς περί ψυχικής παθήσεως είχε προβάλει και ο Έλληνας δράστης της αποτρόπαιας ανθρωποκτονίας εις βάρος της αείμνηστης Ελένης Τοπαλούδη και στο τέλος με την απόφαση, την οποίαν εξέδωσε το ΜΟΔ Αθηνών, εκτός της ισοβίου καθείρξεως, που επέβαλε στον δράστη, αγνοώντας παμψηφεί τους ισχυρισμούς του περί ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, οδήγησε ως κατηγορούμενους στο δικαστήριο, τόσο τον ψυχίατρο, που βεβαίωνε ότι ο δράστης είναι ψυχασθενής, όσο και τον δράστη ως ηθικό αυτουργό του εγκλήματος της ψευδούς βεβαιώσεως. Αυτά και θα επανέλθω μόλις έχω στα χέρια μου τη δικογραφία» ανέφερε ο ποινικολόγος.