Από την εκλογή της νέας αυστραλιανής κυβέρνησης του Αντονυ Αλμπανέζι, αυξάνονταν οι φήμες για σιωπηλές αλλά συνεχείς προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ και η επιστροφή του στην πατρίδα του. Ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως “αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώσει” και ότι εργαζόταν προς την απελευθέρωση με τρόπους “που δεν λέγονται δημόσια” – μέσω μυστικών, διπλωματικών συνομιλιών.

Πριν λίγες μέρες η σύζυγος του Τζούλιαν Ασανζ, Στέλλα, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αυστραλία, ώστε να κατορθώσει να συντονίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του. Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφασίσει να μη διώξει το δημοσιογράφο και οι θετικές και όλο και στενότερες σχέσεις Αυστραλίας – ΗΠΑ είχαν κάνει πολλούς να ελπίζουν ότι κι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα σταματήσει να καταδιώκει τον ιδρυτή των Wikileaks. Μόλις προ μηνός, η Τζένιφερ Ρόμπινσον, δικηγόρος του ιδρυτή των Wikileaks στη Βρετανία, είχε δηλώσει ότι η νομική ομάδα του Ασάνζ επεξεργαζόταν συμφωνία, ήταν ανοικτή σε συμφωνία, ώστε να απελευθερωθεί και και επιστρέψει υπό όποιες συνθήκες στην Αυστραλία, για να αποφύγει την φυλάκιση σε αμερικάνικο κολαστήριο υψίστης ασφαλείας.

Γι’ αυτό ακριβώς και αποτελούν κεραυνό εν αιθρία δημοσίευματα αυστραλιακών μέσων που αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει νέα έρευνα, και επιδιώκουν να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία εις βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Τα δημοσιεύματα στον αυστραλιανό τύπο και συγκεκριμένα στις εφημερίδες Sydney Morning Herald και The Age αναφέρουν πως πράκτορες του FBI επεδίωξαν συνέντευξη με τον Αντριου Ο’ Χάγκαν, τον συγγραφέα που αρχικά βοήθησε τον Ασανζ να γράψει, προ δεκαετίας, την αυτοβιογραφία του. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι πολύ κακές από τότε, και ο Ο’ Χάγκαν έχει δημοσίως κατηγορήσει τον Ασανζ για “αυτομποϋκοτάζ” και είχε καταγγείλει πολλές δυσκολίες στην μεταξύ τους συνεργασία. Ο συγγραφέας δήλωσε στις εφημερίδες ότι δεν βοήθησε το FBI και, ασχέτως της προσωπικής του σχέσης με τον Ασανζ, δεν πρόκειται να βοηθήσει στη δίωξη ενός δημοσιογράφου. «Αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε προσπάθεια τιμωρίας του Τζούλιαν για τις δημοσιεύσεις του», ανέφερε. «Δεν θα κατέθετα ποτέ εναντίον δημοσιογράφου που διώκεται επειδή είπε την αλήθεια. Προτιμώ να πάω κι εγώ φυλακή παρά να βοηθήσω το αμερικάνικο καθεστώς σε αυτή του την κυνική προσπάθεια. Μπορεί να έχω διαφορές με το Τζούλιαν, αλλά δε θα σταματήσω ποτέ να αντιτίθεμαι στις προσπάθειες φίμωσής του».

Χάρη στην δική του επιβεβαίωση, αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ακόμη ενεργή έρευνα των αμερικανικών αρχών εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, τρία χρόνια μετά την κατάθεση του εις βάρος του κατηγορητηρίου στα βρετανικά δικαστήρια, τα οποία και αποφάσισαν την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών, που θα εκτίσει σε κολαστήριο “υψίστης ασφαλείας”, υπό καθεστώς απόλυτης απομόνωσης.

«Φαίνεται ότι συνεχίζουν να προσπαθούν να διερευνήσουν, κάτι που θεωρώ ασυνήθιστο δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από την έναρξη της έρευνας… Είναι ανησυχητική εξέλιξη, καθώς εργαζόμαστε προς μια συμφωνία που θα επέτρεπε στον Τζούλιαν να επιστρέψει σπίτι [στην Αυστραλία]. Δυσκολεύομαι να πιστέψω  πως το FBI προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για να τον βοηθήσει να καθαρίσει το όνομα του», είναι η δήλωση του δικηγόρου του Τζούλιαν Ασανζ στην Αυστραλία, Στήβεν Κένι, έμμεση αναφορά και στις προ μηνός δηλώσεις της βρετανής δικηγόρου του, που προαναφέρθηκαν.