Μπορεί τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και οι κυβερνητικές διαρροές να κάνουν λόγο για έξαρση των κρουσμάτων, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως οι προτάσεις που κατατίθενται δημόσια αποκαλύπτουν την έλλειψη σοβαρότητας, τουλάχιστον από κάποιες πλευρές της επιστημονικής επιτροπής.

Μία τέτοια πρόταση κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε ως «έξυπνη λύση» μία απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, παρότι δεν αποδεικνύεται πως ακόμα και οι παρούσες απαγορεύσεις συμβάλλουν στην αποκοπή της διάδοσης του ιού.

«Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα» δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι «υψίστης σημασίας η μείωση της κινητικότητας», αναγνωρίζοντας την «κόπωση των πολιτών», ωστόσο έριξε στο τραπέζι ακόμα μία «έξυπνη» ιδέα, αυτή του ελέγχου μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο». Ωστόσο, παρά την αγωνία που εξέφρασε, υποστήριξε πως τα σχολεία «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν», παρότι η λίστα των σχολικών τμημάτων που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν ξεπερνάει τις τελευταίες ημέρες τα 300, με το υπουργείο Παιδείας να μην έχει ακόμα επικαιροποιήσει τους σχετικούς πίνακες.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος καθηγητής ήταν που πριν από μία εβδομάδα έφερε ακόμα μία «έξυπνη λύση», αυτή της κυκλοφορίας ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας.

«Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί. Πρέπει να γίνεται έλεγχος και να ελέγχονται όλα αυτά που υπάρχουν ήδη, τα SMS και αυτά… Πιο έξυπνες λύσεις μπορούν να συζητηθούν φυσικά… Ας πούμε σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία μέρα και ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας. Να περιορίσουμε τον αριθμό της κυκλοφορίας» ανέφερε στα τέλη Ιανουαρίου ο καθηγητής Γώγος, παρότι ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί απλώς «μία σκέψη» και δεν είχε πάρει τη μορφή πρότασης.