Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι η χώρα μπαίνει σε νέα φάση, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό, για πετάξει, όμως, το μπαλάκι στους πολίτες επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα υπάρχουν, το πλαίσιο είναι δυναμικό» και υπονοώντας ότι η κυβέρνηση θα πράξει αναλόγως στο μέλλον. Αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, ενώ παραδέχτηκε ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.

Ανάμεσα σε άλλα ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη λογική του zero covid, κάνοντας αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Σανγκάης, παρά το γεγονός ότι προηγείται το σφύριγμα λήξης της πανδημίας της τουριστικής περιόδου κάθε χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ παρά την αύξηση του πληθωρισμού και την αρνητική πρωτιά της χώρας μας στις τιμές της ενέργειας πανευρωπαϊκά εξαιτίας του συνεχούς lockdown, αποφάνθηκε πως… λειτουργεί η οικονομία.

Έσπευσε, πάντως, να πετάξει από την κυβέρνηση τις όποιες ευθύνες αποδίδοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας στην υπερβάλλουσα θνητότητα και το διαφορετικό σύστημα καταγραφής σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως τόνισε σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», δήλωσε προκλητικά ο Θάνος Πλεύρης, ενώ αποφεύγοντας να επιχειρηματολογήσει ουσιαστικά ως προς το πώς ενισχύθηκε το ΕΣΥ, ανέφερε:

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Θεοκλής Ζαουτης: Γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρινίζει πως με βάση τους επιστημονικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παρουσίασε τους δείκτες που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση.

O Θεοκλής Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

Παπαευαγγελου: Οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογιας, κυρία Βάνα Παπαευαγγελου συνόψισε το όφελος των self test στον μαθητικό πληθυσμό για τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Τέλος, επισήμανε ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.